Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland är Sveriges sjukaste län

Jämtland har högst sjukpenningtal i hela landet. Det visar statistik från Försäkringskassan, som just nu besöker landstinget och länets kommuner för att informera om situationen.

– På flera håll är man överraskad över siffrorna, säger Per Sundin, Försäkringskassan.

Annons

Sjukpenningtalet, som är antalet dagar som befolkningen i genomsnitt får ersättning från sjukförsäkringen under ett år, visar att problemet med sjukskrivningar är som allra störst i Jämtlands län. Länets sjukpenningtal för oktober månad ligger på 11,2 dagar, och det är högst i landet. Motsvarande siffra för hela riket är 8,3 dagar.

Det finns dessutom stora skillnader mellan länets kommuner. Problemet är som allra störst i Bräcke och Ragunda med 14,2 respektive 13,9.

Härjedalen och Åre har lägst siffror i länet. Där ligger sjukpenningtalet på 8,5 respektive 8,9.

Per Sundin, samverkansansvarig på Försäkringskassan, säger att Jämtlands län under väldigt lång tid har varit bland de län i Sverige som har haft allra högst sjukpenningtal.

– Men jag tror inte att det nödvändigtvis behöver betyda att vi är sjukare här än någon annanstans, säger han.

Per Sundin är inne på att det finns olika faktorer som samverkar till att sjukpenningtalet är så pass högt. Ett exempel är hur det fungerar inom vården och hur lång tid det tar innan en person får vård. Hur aktivt arbetsgivaren jobbar för att anpassa arbetsuppgifterna så att en person kan komma tillbaka till sitt arbete kan också bidra.

En annan faktor som är viktig är hur den enskilde hanterar situationen och vilken inställning personen har till att komma tillbaka, förklarar Per Sundin.

– Men även Försäkringskassan har ett ansvar. Jag tänker på hur vårt samarbete fungerar med vården, arbetsgivare och arbetsförmedling, men också hur vår prövning till sjukpenning ser ut, säger han.

Enligt Per Sundin finns det inte en enkel lösning på problemet, utan det krävs en rad olika åtgärder för att ändra situationen.

Försäkringskassan håller just nu på att besöka alla förtroendevalda i landstinget och länets kommuner för att berätta om läget och för att diskutera vad som kan göras för att förbättra hälsan i länet.

– På många håll är man överraskad över siffrorna. Sedan är det betydligt svårare att hitta en lösning på problemet, säger Per Sundin.