Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland äter mest viltkött

En ny undersökning visar att Jämtland ligger i topp gällande viltköttskonsumtion, något man tidigare kanske kunnat misstänka men nu för första gången finns på pränt.

För första gången har det gjorts en kvantifierad studie om hur ofta svenskarna äter viltkött, hur de får tag på det och vilken betydelse de tycker att viltkött har. Jämtland stack ut som toppkonsumenter.

Av jämtarna uppger 62 procent att de äter viltkött minst varje månad, i jämförelse med 22 procent i riket. Att kunna äta viltkött betyder också allra mest för jämtarna. 77 procent uppger att det är viktigt, i Stockholm 40 procent.

– Man ser tydligt skillnader mellan nord och syd, men Jämtland sticker nästan alltid ut i topp. Det förvånar mig inte så mycket eftersom det finns flest jägare där, men det är väldigt tydligt, säger Per E Ljung som gjort undersökningen för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Det som konsumeras mest är älgkött, som nästan 60 procent av befolkningen äter varje år. Hittills har man bara kunnat anta var konsumenterna får sitt älgkött i från, men nu vet man att de flesta får det av familjemedlemmar eller vänner som jagar.

Per E Ljung tycker också att rådjurskonsumtionen i Jämtland är intressant. 32 procent äter rådjur minst en gång om året och 57 procent av dem uppger att de fått köttet av vänner, trots att rådjursjakten i Jämtland inte alls är utbredd.

– Det betyder att de antingen jagar på annat håll, eller att de har vänner som jagar på annat håll, resonerar Per E Ljung.