Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland bäst på nyföretagande

Jämtlands län ligger i topp när det gäller nyföretagande i Sverige. Under första kvartalet i år har det nyregistrerats 52 procent fler företag i länet jämfört med sista kvartalet i fjol.

Under perioden januari-mars i år startades 304 nya företag i Jämtland. Sista kvartalet i fjol startades det 200 nya företag i länet, enligt färsk statistik från informationsföretaget Infotorg.

I elva av landets 21 län ökade antalet nyregistrerade företag under första kvartalet i år jämfört med sista kvartalet 2008.

För landet som helhet har dock nyföretagandet gått ned nästan sju procent. Sista kvartalet i fjol registrerades det 20 352 nya företag i Sverige mot 20 217 första kvartalet i år.

Det anses dock vara ett bra resultat under rådande lågkonjunktur.

- Det verkar som att de svenska entreprenörerna trotsar lågkonjunkturen. Och medan storstadsregionerna minskar något ser vi en positiv aktivitet ute i landet. Detta trots utmaningar som begränsad befolkningsmängd och ett mer geografiskt utsatt läge, säger Patrik Attemark, vd på Infotorg.

I samtliga kommuner utom två i Jämtlands län har nyföretagandet ökat. Det är endast Bräcke och Strömsund som visar negativa siffror.

Åre har den procentuellt största ökningen av nya företag. Där har det startats 28 nya företag första kvartalet i år, jämför med elva sista kvartalet i fjol. Det är en ökning med hela 155 procent.

De fem län som har haft största ökningen av nyregistrerade företag det första kvartalet i år jämfört med sista kvartalet 2008 är förutom Jämtland (plus 52 procent), Södermanland (plus 30 procent), Gävleborg (plus 26 procent), Dalarna (plus 21,5 procent) och Örebro län (plus 20 procent).

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se