Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland behöver tänka större

Att driva företag småskaligt har på senare år blivit väldigt populärt i vårt jämtländska näringsliv, och att tänka stort har nästan blivit fult.

Annons

Småskaligheten ger oss framför allt en möjlighet till arbete ute i småbyarna, god kvalitet på mat och en god livskvalitet för de som driver dessa företag, om det är så att de är lönsamma nog att leva på.

Min uppfattning är att många har svårt att livnära sig på sin verksamhet utan att få olika ekonomiska stöd. Småskaliga företag har sällan resurser nog att leverera sina produkter till andra kunder än de som finns i den egna närheten. De har också svårt att delta i offentliga upphandlingar då inköpsvolymerna ofta är större än den egna produktionen vilket gör att företag från andra delar av Sverige får leverera till Jämtland.

Vi behöver företag som vill växa och ge invånarna arbetstillfällen. Om vi vill vända utflyttning till inflyttning måste vi kunna erbjuda människor vanliga anställningar och inte förlita oss på att alla vill driva ett eget litet företag.

De företag som kan leverera sina produkter utanför Jämtland får större volymer och ger oss därmed flera arbetstillfällen som ger oss mera skatteintäkter och en bättre kommunal situation.

Självklart tycker jag att de småskaliga företagen är ett väldigt bra alternativ, men jag skulle också vilja se flera företag som ville växa och nya större företagsetableringar som komplement. Även de småskaliga företagen skulle naturligtvis tjäna på att flera större valde Jämtland som etableringsort. Vi behöver tänka lite större, tänka på andra saker än drömmen om att kunna leva på det vår gård kan ge om vi ska utveckla vårt län.

Bidragsfinansierade projekt kring småskaligt mathantverk, med mera, driver inte Jämtlands utveckling. Hotellsajten hotels.com har gjort en undersökning om vad det är som gör att människor från andra länder väljer att komma till Jämtland. Det som lockar de utländska besökarna är naturen, Yran och ”stadens funktion som knutpunkt för vinterskidåkning” skriver hotellbokningssajten.

Åre och vintersport är också helt säkert faktorer som gör att Östersund hamnar bland de besöksorter som utländska besökare väljer. Man kan förutsätta att det även skulle gälla människor som eventuellt flyttar hit.

Det är något som vi borde ta till vara på i stället för att anse att närheten till Åre och andra skidorter är ett hinder för våra övriga orters utveckling. I stället för att tävla mellan kommunerna eller orterna skulle vi gemensamt arbeta för att hela Jämtland ska utvecklas.

Tomas Orell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel