Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland bör vara en egen region

Förespråkarna för en regionbildning med delar av Västernorrland, har som främsta argument att statsmakterna aldrig skulle tillåta en regionbildning enbart av vårt eget län.

Annons

Detta argument grundar sig inte på någon kunskap utan på en tro att det är så.

I dagsläget vet vi att Gotland och Halland bildat eget. Nu vet vi också att politikerna i Gävleborgs – och Jönköpings län beslutat att ansöka om att bilda en egen region. Uppenbarligen finns på många håll en klok uppfattning att allt inte självklart blir bättre genom sammanslagningar.

Nyligen har ett antal erfarna och respekterade f d politiker ur socialdemokratin gått ut och varnat för den exempellösa brist på förankring som nuvarande beslutsinriktning i regionfrågan visar på. Den obehagliga känslan av en total toppstyrning i en fråga, som i allra högsta grad rör medborgarna tränger sig på allt starkare.

Att sedan medborgare med omfattande insikt i sjukvårdssystemet kraftfullt varnar för att sjukvården i Jämtland både kommer att bli dyrare och sämre är ju ännu en signal till stor försiktighet.

Den absolut främsta företrädaren för Västernorrlandsalternativet, Robert Uitto, har klart uttalat sin uppfattning att en folkomröstning är odemokratisk i förhållande till nuvarande system med förtroendevalda, som beslutar åt oss.

Att Uitto uppenbarligen har en uppfattning att vi Jämtar/Härjedalingar inte förstår vårt eget bästa skiner igenom mycket tydligt. Han påminner onekligen på många sätt om Berlusconi.

Regelmässigt anförs också av dessa företrädare att skall vi konkurrera i framtiden måste vi vara fler. Enligt min uppfattning förbättrar man inte sin konkurrenskraft genom kvantitet utan genom kvalitet.

I nuläget har inte presenterats ett enda godtagbart skäl för att vi skall gå ihop med de delar av Västernorrlands län, som tydligen ingen annan vill ha.

Därför bör det göras en omfattande och allsidig utredning om vilka alternativ som står till buds, där vi medborgare på ett helt annat sätt får insyn och möjlighet att medverka i kommande beslut.

Ett självklart alternativ skall vara att bilda en egen region, där vår frihet att samarbeta med än den ena och än den andra regionen inte beskärs av ett oåterkalleligt beslut över våra huvuden.

Sten Bredberg, Framtid för Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel