Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland ett ekologiskt paradexempel

Visste du att Jämtland är bäst i Sverige? Sveriges näst största landskap har naturligtvis många framträdande drag, men ett av de mindre uppmärksammade är att Jämtland faktiskt kan utropa sig till Sveriges första GMO-fria zon.

Annons

I går delade Greenpeace och nätverket ”Hej Då GMO” ut ett hedersdiplom till Bogna Wojtkiewicz Adolfsson, (C), för hennes arbete med att hålla Jämtland fritt från GMO (Genetiskt manipulerade organismer).

Men det är inte bara Bogna Wojtkiewicz Adolfsson som genom att lägga en landstingsmotion om GMO-fri zon satt Jämtland på den ekologiska kartan. Länet ligger före vad gäller hälsosam och ekologisk livsmedelsproduktion.

som blev Sveriges nationella centrum för småskaligt mathantverk och livsmedelsförädling tack vare jäntlänningarnas långa tradition av att utveckla, vårda och ta fram kvalitetsmässiga jordbruksprodukter.

Jämtlands ekologiska profil cementeras nu ytterligare, eftersom länet var först i Sverige med att anta målet att bli en så kallad GMO-fri zon. En GMO-fri zon innebär att man inom ett område förbinder sig att inte använda genetiskt modifierade organismer (GMO) i jordbruket, odla genmodifierade grödor och inte köpa eller sälja livsmedel som innehåller, eller framställs av, GMO.

naturen utan att man känner till de fullständiga konsekvenserna. Mycket få studier har gjorts av hälsoeffekter på människor eller djur som ätit GMO, men de studier som finns visar på en rad möjliga problem.

Det handlar bland annat om sämre tillväxt, påverkan på organutveckling och immunförsvar, avvikelser i blodceller, leverceller och lungvävnad.

finns främst två typer av GMO-grödor. En har egenskapen att tåla ogräsbekämpningsmedel och den andra producerar insektsbekämpningsmedel. Det finns stor risk att andra växter blir resistenta mot bekämpningsmedlet och att mer och starkare gifter då måste användas.

är på många sätt ett politiskt arbete. Beslut att godta nya grödor tas i EU och blir godkända i Sverige per automatik. EU:s riktlinjer följer inte försiktighetsprincipen som ska gälla och är inte verklighetsförankrade. Utan lokala individer som själva gör sitt för att Sverige ska bli GMO-fritt, är vi helt utlämnade till en regering som förbiser riskerna.

Vi motsätter oss inte genteknik som sådan – vi motsätter utsläpp av GMO i naturen. Det finns inget försvar för att förvandla naturen till ett genetiskt experiment med oanade hälsorisker.

Rörelsen för GMO-fria zoner har vuxit i Europa under flera år och på så vis har hela länder, region för region, blivit GMO-fria, exempelvis jordbruksnationer som Frankrike och Ungern.

heders- diplom till människor i olika delar av Sverige som aktivt arbetat för att ta avstånd mot genmodifierade produkter vill Greenpeace och gräsrotsnätverket ”Hej Då GMO”, uppmärksamma ett värdefullt arbete för att skapa GMO-fria zoner i Sverige. Möjligheten är stor för andra svenska regioner att följa Jämtlands exempel.

, Greenpeace
, Gräsrotsnätverket Hej Då GMO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel