Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland förberett på oväder

De mycket hårda vindarna över delar av Jämtlands län kommer att hålla i sig till torsdagskvällen.

– Sedan är det sakta avtagande vindar, säger meteorologen Lisa Frost vid SMHI i Norrköping.

Under onsdagsförmiddagen samlades företrädare för länets räddningstjänster, polisen, SMHI, SOS Alarm, Jämtkraft och andra elnätsägare, Försvaret, Sveriges Radio Jämtland, Trafikverket, Skogsstyrelsen, landstinget och nätoperatören Teracom till telefonkonferens.

– Det känns som att länet står på tå, att man är redo för det som kommer, säger Else-Marie Norin som den här veckan är länsstyrelsens tjänsteman i beredskap.

Det är hon som fram till måndag morgon samlar alla till krismöten, om det krävs. Men i nuläget är inget möte inplanerat förrän det ordinarie samordnande veckomötet på måndag efter lunch.

För SMHI håller fast vid en klass 1-varning som innebär vindar strax under storm som är minst 25 meter per sekund. Det är samma sak som 90 kilometer i timmen.

– Det kommer nog inte att gå upp till stormen Hildes nivå, säger Else-Marie Norin.

För då för drygt 1,5 vecka sedan sattes flera vindrekord. Den 16 november uppmättes en medelvind på 47 meter per sekund i Stekenjokk, 169 kilometer i timmen och det högsta värdet som SMHI noterat.

I vindbyarna samma dag i Stekenjokk blåste det som mest 56 meter per sekund, 201 kilometer i timmen. Fast det var ändå en bit från det svenska vindrekordet.

Den 20 december 1992 i Tarfala i Lapplandsfjällen uppmättes en vindby på 81 meter per sekund, 291 kilometer i timmen.

I slutet av helgen återkommer de hårda vindarna.

– Det är fler lågtryck på ingång, säger Lisa Frost.

Om det under söndagsdygnet blir storm igen, två veckor efter den förra, är dock för tidigt att säga.

Hur ska man då förbereda sig för ett eventuellt stormoväder där fallande träd både kan orsaka strömavbrott och slå ut telenätet?

Else-Marie Norin vid länsstyrelsen säger att det är viktigt att ha batterier, för att kunna lyssna på radionyheterna och att ha ljus och upptappat vatten.

– Men man ska vara försiktig med att elda.

På telefonnumret 113 13 som alltid är bemannat kan man få information om väderläget.

Har du bilder och eller filmer från stormens härjningar så mejla dessa gärna till 72063@op.se eller MMS:a till 72063.