Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland förstärker – ny spelare klar

Dee Ayuba debuterade i Basketligan redan 2007. Men hunger är fortfarande kvar.
– Definitivt! Jag är mer hungrig nu än någonsin eftersom jag inte har spelat något i höst, säger Jämtlands senaste nyförvärv.

Annons

Vid 28 års ålder har Ayuba förmodligen de bästa åren framför sig. Därför har det varit lite frustrerande att han inte hittade någon klubb att spela för under hösten.

– Jag ville gärna flytta utomlands efter fjolåret och jag hade flera anbud, men inget som kändes värt att lämna min flickvän och min son för. Den stabilitet jag har med dem här i Stockholm är alltid viktigt att försöka behålla.

Vilket anbud var det bästa du fick?

– Jag hade ett i Frankrike, för en andradivisionsklubb. Det var ganska nära, men det kom redan i augusti och då ville jag avvakta om jag skulle få något ännu bättre.

Sedan kom samtalet från Torbjörn Gehrke i Jämtland Basket och då "ringde det en klocka" hos Dee Ayuba.

– Det var ett bra erbjudande. Torbjörn vill att jag ska hjälpa laget. De är ungt och saknar erfarenhet. Det syns på att de haft många tajta matcher, men inte lyckats knyta ihop det i slutet.

Ayuba hoppas kunna bidra med åratal av rutin och ledarskap och därmed kunna guida Jämtland genom denna svåra passade i säsongen.

– Jag har erfarenhet, jag har vunnit SM-guld och i stort sett varje år har jag spelat SM-slutspel. Jag kan ge flera olika saker, bland annat försvarsspel, vilket Torbjörn Gehrke poängterat när vi pratat.

Hur stor utmaning är det här för dig?

– Den är stor. Läget är tufft, men med några vinster kan vi börja klättra i tabellen. Det är inte omöjligt.

Den 198 centimeter långe, atletiske forwarden är dock inte helt i matchform.

– Nej, det är svårt att simulera matcher när man inte kan spela. Det enda man kan göra är att träna på egen hand och äta rätt. Jag har kört varje dag i ett gym här i Stockholm. Dessutom har jag fått träna med Fryshuset, där min kompis Gee Gervin är coach.

Torbjörn Gehrke säger så här om värvningen:

– Vi räknar med att Dee kommer att hjälpa oss på flera plan. Han är en allround spelartyp som kan användas på flera sätt i anfallsspelet och vi tror att han kommer att bli den försvarsgeneral som vi kanske har saknat så här långt. Sedan är det också hans ledaregenskaper och erfarenhet som kommer att ge vårt unga lag en trygghet, vilket är viktigt både kortsiktigt och för våra långsiktiga utvecklingsmål.

Dee kom till Plannja Basket inför säsongen 2007-2008 efter fyra års universitetsbasket. Han återvände till den svenska ligan efter ett år i Grekland inför säsongen 2009, då med Norrköping Dolphins som klubbadress. Han stannade där i tre säsonger med SM-guld 2012 och europacupspel. Inför fjolåret flyttade forwarden till Uppsalas stjärnspäckade lag som föll i sjunde avgörande semifinalen mot Södertälje Kings.

– Dee´s huvuduppdrag är förstås att medverka till att vi når årets sportsliga mål – slutspel. Vi tror också att hans närvaro kommer att höja nivån hos våra unga spelare och därmed förstärka vår långsiktiga strategi. Vi utesluter inte att samarbetet kan fortsätta över fler än en säsong. Utifrån förutsättningarna känns det som en perfekt lösning för oss, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.