Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland gjorde det igen – kvartett till landslaget

Jämtland Basket Ungdom har för andra året i rad fått med fyra spelare till det första 15-årslandslaget.
Emilia Axelsson, Signe Glantz, Olle Lundqvist och Tommy Nordin.

I fjol var det Daniel Johansson, Alexandra Andreou, Wilma Randklef och Stina Dahlin som fick chansen i 98-landslaget. I år är det fyra nya Jämtlandsspelare i 99-landslaget.

Guarden Olle Lundqvist (192 cm) och Tommy Nordin (202 cm) samt Emilia Axelsson och Signe Glantz (båda 184 cm). Alla är rejält långa vilket är ett kraftfullt trendbrott.

Ofta har jämtländska talanger varit små och guards. Nu är det alltså precis tvärtom.

Hur firar ni det här?

– Det går inte. Det är bara att jobba på. Nu är det nästa årgång som är aktuell, svarar Mats Lundqvist, sportchef i Jämtland, som inte tror att de senaste årens uppsving i ungdomsbasketen är någon dagslända.

– Vi har haft tre mycket bra år, 98, 99 och 00, men jag tror inte att det är något stopp. Vi har flera fina årgångar som är minst lika bra.

Veckans landslagsuttagningar kommer efter helgens Miki Herkel-läger i Huskvarna. De svenska förbundskaptenerna har plockat ut totalt 48 spelare i ett pojk- och flicklandslag.

Dessa spelare kommer att drilla dessa på ett läger i Luleå senare i juni, innan man avslutar med landskamper i Köpenhamn under midsommarhelgen.

En av de fyra uttagna Jämtlandsspelarna är forwarden Emilia Axelsson. Hon är basketfostrad i lilla Ragunda.

– Det är osannolikt bra det som Ragunda har gjort. Emilia är en fantastiskt talang som mycket väl kan bli aktuell för Jämtlands A-lag redan i höst, men de hade även en andra spelare till Miki Herkel i Hugo Johnson.

Mats Lundqvist hoppas att landslagsframgångarna ska vara den utlösande faktorn till att Jämtland Ungdom kan få hjälp av Östersunds kommun att utveckla sin verksamhet.

– Det optimala vore att vi får en egen hall, till exempel Parkskolan eller PC, men även att man byter golv på ATS.

Det närmaste som händer är dock att Jämtland U kommer att byta namn till Östersund Basket. Det sker vid årsmötet 16 juni.

Namnbytet ska möjliggöra en profilering mot bland annat sponsorer, där man visar att man är en renodlad ungdoms- och damförening.