Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland glömde försvarsspelet

Jämtland Basket glömde försvarsspelet hemma.

Det blev hela 111 poäng i baken när Uppsala tog en enkel seger.

– Att släppa in så mycket är jag aldrig nöjd med, säger Pontus Frivold.

Jämtland började säsongen med två svängiga matcher mot LF och Borås.

Matcher där klara ledningar uppstod i en handvändning – för att sedan försvinna lika snabbt.

Samma tendens kunde vi se inledningsvis borta mot Uppsala. Jämtland började med att släppa in 21–9, och svarade lika snabbt med ett 17–3-ryck efter att coach Pontus Frivold tagit time out.

Efter det kom det enda svänget från svängdörrarna som Jämtlands försvar liknade. Uppsala tilläts göra 32 och 31 poäng i de båda mittperioderna, för att avsluta med 24 i slutperioden när reserverna luftades. 111–84 blev slutsiffrorna.

– Det vi har varit bra på i de två första matcherna lyckas vi inte alls med. Vi trodde att vi var redo att gå in och ta fajten, men Uppsala demoliserade oss, säger Pontus Frivold.

Viljan att stoppa motståndarna, som sken stark hos Jämtlandsspelarna inte minst i segern mot LF, tycktes vara helt bortblåst. Hjälpförsvaret var långsamt, stundtals obefintligt, och trots skador på viktiga stora spelare (Oluoma Nnamaka och Stefan Grundberg) var Uppsala klart bättre i returtagningen.

Hemmalaget kunde göra hela 56 poäng i tresekundersområdet. Vid ett tillfälle kastade Pontus Frivold coachtavlan i golvet i ren frustration.

– Vår enda chans är att jobba hårdare än motståndarna. Så är det mot alla lag i ligan. När vi inte gör det har vi inte så mycket att sätta dit, säger Pontus Frivold.

Samtidigt gjorde Jämtland en helt okej offensiv match. 84 poäng framåt blev det till slut, en siffra som ofta räcker för att vinna matcher.

Jämtland var bara en hårsmån från 50 procent i skyttet, där Andreas Karlsson och Luka Marolt visade bra tendenser från distans samtidigt som Brandon Peterson på nytt var vass nära korgen.

Uppsala skickade ofta dubbla försvarare mot Peterson, som stannade på fina 19 poäng/12 returer men visade missnöje över bevakningen och matchutvecklingen. I tredje perioden, med Uppsala i en bekväm 20-poängsledning, ådrog han sig en osportslig foul.

Dubbla försvarare mot Brandon, är det något ni kommer att se ofta under säsongen?

– Det tror jag absolut. Nu var det mera att våra andra spelare stod och tittade på, och då är det svårt för Brandon att ta sig ur det. Vi var ett steg efter i både offensiven och defensiven, säger Pontus Frivold.