Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jamtland har fått ny fart i ungdomssatsningen

På lördagen drog den nystartade u17-serien igång under Jamtland Republicans regi. En fortsättning av en lyckad skolturnering i våras, där syftet med serien är att erbjuda matchträning till ungdomarna.

Annons

Det var den första av tre matchdagar som genomfördes, där Frösö Islanders, Torvalla Hammers och City Warriors möts. Serien avslutas sedan med en final i mitten på juni för att kora en stadsmästare.

– Det är då vår ungdomssatsning som har kommit igång, efter att ha legat nere ett antal år, förklarar Henrik Moralo, ungdomsansvarig.

– Så det här är resultatet av skolturneringen, där vi hade 69 spelare och nu har vi väl lite drygt 30 spelare då som spelar i den här lokala u17-serien. Där har vi folk som pendlar ändra från Åre, 20 mil, för att komma hit.

Det är inte helt lätt att få till matcher då närmsta motståndarlag annars är Umeå, följt av Uppsala och Västerås. Då uppstår genast stora resekostnader. För att ta tillvara på intresset efter skolturneringen och kunna erbjuda matchträning har förening därför startat denna u17-serie.

– Det är en förberedelse inför höstens matcher mot Dalarna och Umeå. Då spelar vi två, förhoppningsvis tre matcher, det beror på om Luleå hinner få igång sin ungdomsverksamhet eller inte, säger Moralo.

Tanken är sedan att det ska bli en permanent lokal ungdomsserie.

– Målet är att vi ska ha en u15 permanent rullande och det blir då återväxten till vårt u17 som vi använder nationellt. I år som är uppstartsåret ville vi inte anmäla till nationellt förrän vi har koll på vad vi har.

Det är blandad erfarenhet bland spelarna. David Jonsson i Torvallalaget är en som alldeles nyligen förälskat sig i sporten efter några veckors träning.

– Det är hur kul som helst! Man ser fram emot varje träning, säger han.

– Det är gemenskapen, och man blir motiverad varje gång.

Hans Frisk Strömberg i Frösölaget har å sin sida i princip fötts med sporten.

– Jag har varit inblandad hela mitt liv i stort sett, min storebror har ju spelat här och är headcoach nu.

Frisk Strömberg gillar initiativet till en lokal serie.

– Man blir mycket mer peppad, och får mer resultat på träningar då folk blir mer peppade.