Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland kommer inte ingå i ett Stornorrland

Det blir inget Stornorrland. I vart fall inte där Jämtland och Härjedalen ingår. Det menar källor i Centerpartiets ledning.

Annons

Nyligen publicerades en debattartikel i Dagens Samhälle där Annie Lööf tillsammans med partiets SKL-pamp Carola Gunnarsson bekräftade att Centerpartiet är villiga att förhandla med regeringen om en regionreform i Sverige. Men man ställer också en rad krav, bland annat att regionerna ska få mer makt än i dag, att det behövs fler än de sex föreslagna storegionerna samt att riksagen ska respektera de delar av landet som önskar stå utanför en storregion.

Källor inom Centerpartiets partiledning bekräftar också att två regioner redan är fredade från att ingå i en storregion; Region Halland och Region Jämtland/Härjedalen. Anledningen är det starka motstånd som finns lokalt mot att ingå i en storregion. I Hallands fall region Västra Götaland och i Jämtland Härjedalens fall region Stornorrland.

För Socialdemokraterna i Jämtlands län måste budskapet vara generande. Undantaget Härjedalen är i dag socialdemokraterna tudelade i två grupper. De som verkligen tror på Stornorrland – men som misslyckats kapitalt med att förklara varför. Sen har vi de som först var tveksamma, men som fått böja sig inför partiledningens vilja. Väljarnas dom kommer vara hård i valet 2018. Processen kring Stornorrland och tystnadskulturen bland Ja-sägarna har bara spätt på ett rådande politikerförakt. Här kommer Socialdemokraterna tvingas hantera en förtroendeproblematik.

I och med Centerpartiets position kommer domen mot Socialdemokraterna i Jämtland bli dubbelt så hård. Region Jämtland Härjedalen kommer få finnas kvar som en egen region – och väljarna kommer komma ihåg att Socialdemokraterna stod på fel och förlorande sida i debatten.

Domen mot Socialdemokraterna har redan börjat märkas. I SCB:s senaste mätning rasar stödet för Socialdemokraterna i Jämtlands län. Likaså har den debattartikel som flera socialdemokrater signerade "Tillsammans blir vi en kraftfull röst" (3/6) blivit häcklad av läsarna i flera repliker och i kommentarer på nätet. Debattartikeln har blivit nedmonterad av Kjell-Åke Pettersson i en replik (7/6), debattören Mattias Warg kallar i en annan replik (7/6) debattartikeln för både tragisk och farsartad. Den som går längst är den före detta tv-profilen Lisa Hansson som i sin replik (10/6) konstaterar att "Kejsaren är nästan naken".

Om Socialdemokraterna fortfarande har ett ansikte kvar att vårda i regiondebatten bör man så fort som möjligt krypa till korset och erkänna sig besegrade inför trycket från de egna väljarna. Detta innan regeringen och Centerpartiet presenterar en uppgörelse om regionkartan.

Budskapet från väljarna är glasklart: Vi vill inte ha något Stornorrland.

Annons