Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland nära att knäcka Dolphins

Allting var så perfekt regisserat – utom slutscenen.

– Jag är oerhört stolt över att vi kunde göra en så jättestark insats över 50 minuter, säger Pontus Frivold sedan Jämtland pressat fram dubbla förlängningar mot Norrköping.

108–107 lyste det "elakt" på resultattavlorna i Stadium Arena. "Elakt" för Jämtland alltså, som trots en heroisk insats fick ge sig på det absoluta målsnöret.

Det var 90–90 vid fullt tid sedan Jämtland haft ledningen stora delar av matchen, som mest med 46–33 och med 87–80 med 2.58 kvar.

Jämtland hade läge att avgöra, men blockar från Joakim Kjellbom (totalt sex i matchen) och bra hemmadefensiv stoppade gästernas försök.

100–100 efter första förlängningen och 108–107 efter totalt 50 minuters spel.

Bittert?

Självklart, men med facit i hand var det ändå årets insats från Jämtland.

– På presskonferensen sa båda jag och Paul Burke att det var en fantastisk match. Jag är oerhört stolt över vår insats. Det var mycket stora spel från båda lagen, menade Frivold.

Vad blev avgörande?
– Oj, då måste man gå ned på detaljnivå. Det var en retur här, ett tramp på linjen där. Vi hade flera chanser att kunna vinna.

Östersundslaget var bara sekunder från att ge Norrköping dess första hemmaförlust den här säsongen.

Kanske skulle Jämtland ha vunnit om man hade stoppat Jermont Horton från att ta en offensiv straffretur och tippa in 88–90 med cirka 30 sekunder kvar.

– Ja, så är det. Det var ett stort spel.

Pontus Frivold var besviken och tilltryckt, men som den realist han är visste han inombords att Jämtland hade gjort mer än någon kan begära.

Särskilt med tanke på att man kom till spel med en helt ny pointguard i Ken Brown. Just det, ersättaren till Jawan Carter fick sitt speltillstånd av både förbundet och av Norrköping.

Vad säger du om hans debut?
– Väldigt bra i ett svårt läge, där han fick debutera mot sina gamla lagkompisar och publik. Han gav oss allt det vi önskade. Han hade mycket energi, spelade tufft försvar och hade fart åt båda hållen.

Om jag säger att Darboe och Brown var lysande tillsammans och att Brandon och Egal gjorde en heroisk insats mot ligans bästa insidepar – vad säger du då?
– Du har helt rätt.

Jämtland stannar kvar i Norrköping, tränar onsdag-torsdag inför fredagens match mot Nässjö. Då får laget också tillökning i laget när Serabilo Boucari ansluter.

-------------------------------------

MATCHFAKTA:

Basketligan, omgång 26

Norrköping-Jämtland 108–107 efter två förlängningar
19–22, 19–24, 28–17, 24–27, 10–10, 8–7

Norrköping: Jermont Horton 32, Joakim Kjellbom 22, William Walker 21, Adnan Chuk 20, Edgars Jeromanovs 5, Jan Tomanec 4, Pierre Hampton 4.

Jämtland: Brandon Peterson 27, Adama Darboe 26, Egal Saleman 20, Kendrick Brown 17, Andreas Karlsson 10, Omar Zaghdane 5, Stefan Hellgren 2.

Publik: 515.

Utropstecken!
INSATSEN
Jämtland gjorde en stormatch, från början till slut, utan svackor. Ett heroiskt krigande var ytterst nära att ge Norrköping sitt första hemmanederlag under säsongen. Jämtland gjorde mer än någon kan begära, inte minst med tanke på att laget hade en helt ny pointguard och bara gick runt på "sju och en halv spelare" (Mukooza fick strax över en minut).

PETERSON/SALEMAN
Jämtlands insideduo hade ligans bästa par emot sig; Kjellbom och Walker. Facit: Lysande. Det krävdes två förlägningar för att Dolphinsduons rutin och storlek skulle fälla avgörandet, men bara på målfoto.

DARBOE/BROWN
Jämtlands nya bakplan gjorde en fantastisk insats. Högprocentigt skytte från båda två och en kreativitet som får oss att tro på framtiden. 26 poäng och 3 assists från Darboe och 17+5 från Brown är strålande mot ett lag som spelar i Europa.

TREPOÄNGSSKYTTET
13/23 är fantastiskt bra och årets bästa siffra. Darboe, Saleman, Karlsson och Brown sköt suveränt.

Citat
– Jag säger som Paul Burke. Det var en fantastiskt match. Våra killar är jättebesvikna, men nu laddar vi om för fredag mot Nässjö.
Pontus Frivold.

Statistik
Tvåor:
Norrköping: 57 procent (Kjellbom 10/12).
Jämtland: 47 (Brown 5/6).

Treor:
Norrköping: 29 (Chuk 2/4).
Jämtland: 57 (Darboe 5/7, Saleman 4/6, Karlsson 2/3).

Straffkast:
Norrköping: 70 (Jeromanovs 5/6).
Jämtland: 67 (Peterson 5/6).

Returer:
Norrköping: 45 (Kjellbom 17).
Jämtland: 40 (Peterson 17).

Turnovers: 11–13.

Speltid
Saleman 47.53, Peterson 46.50, Karlsson 43.52, Darboe 42.54, Hellgren 37.52, Brown 20.13, Zaghdane 9.14, Mukooza 1.12. Jönsson spelade inte.

Kommande matcher:
Fre 7 febr: Nässjö-Jämtland, Norrköping-Borås.