Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland redo för "NBA-veckan"

Tre matcher på fem dagar är vad som väntar Jämtland Basket i årets tuffaste matchsekvens. Här är läget inför Nässjö borta fredag kväll.

Basketligan, omgång 30

Nässjö-Jämtland, 19.04

Lagen

Nässjö

Karim Wazzi g 167

Aleksa Solevic g 183

Tanju Yulman g 187

Brendan Butler g 188

Torbjörn Svensson f 195

Mathias Liljeqvist f 196

Abdou Medjedoub f 198

Kristian Heder Ternell f 199

Zarko Jukic f 201

Adnan Kadrispatic f 202

Masse Doumbe f 203

Wictor Grenthe c 203

Dartaye Ruffin c 205

Goran Pantovic c 208

Coach: Nemanja Jovanovic.

Jämtland

Stefan Zivkovic g 183

Gustav Hansson g 186

Olle Lundqvist f 192

Mikael Jönsson f 193

Dwayne Mitchell g/f 196

Dee Ayuba f 198

Niklas Larsson g/f 199

Andreas Karlsson f 200

Jesper Eliasson f 203

Johan Rönström f 203

Trevor Gruis f/c 208

Mattias Markusson c 216

Coach: Torbjörn Gehrke.

Läget

Nässjö: Är i princip redan klart för slutspel och kämpar med Solna om att bli sjua. Har redan gjort sin bästa säsong någonsin i Ligan och vunnit tio matcher. Det har bland annat resulterat i att klubben valt att förlänga kontraktet med nye coachen Nemanja Jovanovic. Han skrev i veckan på ett kontrakt som sträcker sig tre år framåt.

I senaste matchen, borta mot Södertälje, blev det dock klar förlust. En orsak var att Jovanovic saknade viktiga trion Solevic, Jukic och Grenthe som var förkylda eller skadade. Guarden Brenton Butler kompenserade en del av bortfallet med hela 27 poäng. Återstår att se om trion är tillbaka till mötet med Jämtland.

Jämtland: Självförtroendet måste ha växt enormt efter segern mot Borås, stor SM-guldfavorit i förhandssnacket.

– Det var en stor vinst. Vi har varit på gång i flera matcher och nu kunde vi äntligen hålla ihop i 40 minuter och vinna. Skönt att kunna komma över den där puckeln, säger Trevor Gruis och ler.

Jämtlandscentern har hittat tillbaka till formtoppen igen och producerar bra med poäng och även hyfsat med returer (14,8 +5,7). Han tar för sig lite mer och är aktiv över hela banan. Mot Borås gjorde han några riktigt viktiga insatser i slutet, bland annat en steal på egen planhalva.

Segern mot Borås handlade ändå om att hela laget klev fram.

– Vårt lag är uppbyggt på ett sätt att många behöver bidra och det gjorde vi. Vi spelade som ett lag och det var en verklig laginsats."Mitch" (Dwayne Mitchell) var solid, men alla bidrog, vare sig de spelade 30 eller 10 minuter.

Nu väntar Nässjö och Borås på bortaplan, fredag-söndag. Sedan hem till Östersund för match mot Örebro på tisdag. Tre matcher på fem dagar, det är NBA-tempo.

– Från lagets ståndpunkt var det väldigt viktigt att vinna eftersom vi har en stor vecka framför oss, med några viktiga matcher, säger Trevor.

Jämtland reser söderut redan efter torsdagens träning.

– Det blir flyg till Bromma i kväll (torsdag). Övernattning där och sedan tåg till Nässjö. Efter matchen är det buss till Borås där vi ska bo två nätter och träna. Efter matchen på söndag flyger vi hem. Vi är hemma någon gång på kvällen, berättar klubbdirektör Peter Johansson.

Anledningen till detta plötsliga NBA-schema är att Jämtland sade ja till att skjuta upp en bortamatch mot Borås i december.

– Det är en oskriven regel att man hjälper till när lag som satsar på Europaspel behöver flytta matcher. För oss blir det i alla fall bättre ekonomi att bo kvar än att åka hem och tillbaka, menar "Pecka".

Tidigare möten

I år: 1–1 i matcher.

I fjol: 4–0 till Jämtland.

Statistik

Poängligan

1) Omar Krayem, Umeå 20,6... 13) Dwayne Mitchell, Jämtland 16,4.

Returligan

1) Germain Jordan, Umeå 11,3... 4) Dee Ayuba, Jämtland 9,8.

Assistligan

1) Omar Krayem, 7,11... 4) Dwayne Mitchell, Jämtland 5,0.

Trepoängsligan

1) John Roberson, Södertälje 53 procent... 6) Johan Rönström, Jämtland 45.5, 14) Dwayne Mitchell, do 41,3, 18) Andreas Karlsson, do 40,0.

Publikligan

1) Borås 1 680, 2) LF 1 508, 3) Norrköping 1 097...5) Nässjö 947, 7) Jämtland 741.