Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland slår Phuket på fingrarna - vi är hetare

Alanya, Mallorca, och Phuket. Alla är de lockande för soltörstande svenskar – men det är Jämtland som toppar värmeligan.

Sverige slår värmerekord på värmerekord och SMHI går ut med sina första varningar om extremvärme.

En av SMHI:s mätstationer i Älvsbyn uppmätte i går en temperatur på nästan 32 grader Celsius. Orsaken till hettan är de annars med kyla förknippade länderna i öst, uppger st.nu.

– Luften värms lättare upp över land jämfört med hav och de stora landmassorna i öst har skapat ett stort högtryck som nu har kommit in över oss, säger Emmelie Karlsson, meteorolog på SMHI, till Sundsvalls tidning.

Svetten rann på Östersundare och jämtar när temperaturen i går närmade sig 30-strecket.

Onsdagen väntas bli ännu varmare.

– Man kan räkna med att värmen kommer att fortsätta i hela landet.

Enligt vädersajten yr.no väntas Jämtland få temperaturer uppåt 31 grader.

En temperatur som slår värmevanliga semesterorter rejält på fingrarna.

Under dagen kommer exempelvis termometrar i thailändska Phuket att "bara" visa på 29 grader Celsius. I turkiska Alanya blir det en grad svalare.

– Det kommer absolut att vara badvänligt väder hemma i Sverige om man säger så, berättar Emmelie Karlsson.

Och fortsätter:

– Men man ska inte lita på att värmeböljan kommer fortsätta. Vädret i Sverige är nyckfullt till skillnad mot de flesta utländska semesterorter. Vi kan redan nu se att det blir ett omslag med regnskurar och med lägre temperaturer.