Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland tappar riksdagsplats

Glesbygdslänen får allt färre företrädare i riksdagen. Storstäderna får majoritet för första gången efter nästa val.

En sammanställning som tidningen Riksdag & Departement har gjort visar att Jämtland, Västernorrland och Värmland tappar var sin riksdagsplats till Stockholm, Västra Götaland och Skåne efter valet 2010.
Om Valmyndighetens prognos slår in får storstäderna för första gången majoritet sedan enkammarriksdagen infördes 1970.
Anledningen är befolkningsutvecklingen. Det svenska valsystemet bygger på folkmängd i valkretsarna. Regioner med befolkningsminskning och utflyttning får därför färre och färre riksdagsledamöter. Makten förskjuts sakta men säkert mot regioner med stark befolkningstillväxt.
– Storstädernas redan starka ekonomiska och politiska makt ökar, säger Ronny Svensson, forskare i landsbygdsutveckling och sekreterare i småkommunernas intresseorganisationen Småkom.
Det tydligaste exemplet är Stockholm. 1970 hade huvudstaden 28 riksdagsplatser. Efter valet nästa år har den 43.
– Då ökar risken för projekt som Förbifart Stockholm, som gör att det bara blir rännilar kvar till satsningar på infrastruktur på landsbygden, säger Ronny Svensson.
310 av 349 mandat i riksdagen är fasta. 39 utjämningsmandat ska ge bättre proportionell fördelning mellan partierna. De flesta europeiska länder har liknande system medan exempelvis det amerikanska systemet är annorlunda. Där har varje delstat, oavsett folkmängd, två företrädare i senaten.