Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland utslaget ur SM-slutspelet

Klockan 17.38 på söndagskvällen tog säsongen slut för Jämtland Basket. Förlust mot Södertälje med 56–78 och därmed 0–3 i matcher.

Annons

– Vi kämpade hela vägen in mot slutsignalen, men det räckte inte, sammanfattar coachen Pontus Frivold.

På förhand trodde ingen att Jämtland skulle rå på regerande svenska mästarna Södertälje i en kvartsfinalserie i bäst av fem matcher.

De första två kvartsfinalerna var Jämtland nära, men i den tredje matchen var det klasskillnad mellan lagen. Jämtland hängde med en bit in i andra perioden, men när Södertälje gjorde 18–2 på 6.30 var det kört.

– Det är en kombination av att Södertälje spelade riktigt bra defensivt samtidigt som vi inte orkade. Vi har helt enkelt inte samma djup i laget som hemmalaget hade i den här matchen, menar Frivold.

– Jag är dock stolt över hur vi genomförde kvartsfinalserien. Vi vågade att utmana och var nära i två matcher.
Samtidigt undrar säkert många när Jämtland kommer att ta nästa steg och på allvar utmana de bästa klubbarna i Sverige.

Slutspel den här säsongen, men Jämtland har aldrig gått längre än till kvartsfinal i högsta serien. Något som förstås inte är bra.

– Det handlar om bättre förutsättningar, tajming, pengar och lite tur, menar Frivold. Vi ska självklart försöka att ta nästa steg så snart som möjligt.

Men om det är inom två år eller fem år eller om det ens är möjligt för Jämtland att ta detta nästa steg är det ingen som vet. Jämtland har idag en alldeles för låg omsättning ekonomiskt. Faktum är att Jämtland har lägre omsättning än Nässjö som är seriens jumbo på alla sätt och vis.

Fler sponsorer och bättre förutsättningar för spelarna att träna tillsammans och bättre möjlighet på bänken, det vill säga två coacher som är anställda av klubben på heltid skulle förstås vara optimalt. Men frågan är om Jämtland någonsin kommer att få dessa resurser?

Coach Frivold kanske gjorde sin sista match som coach för Jämtland i och med förlusten mot Södertälje. Hans kontrakt går ut och det är osäkert om han tänker fortsätta en säsong till.
Pontus tvekar först när frågan kom upp på presskonferensen efter matchen.

– Vi har inte tagit den diskussionen ännu.

Sedan kommer en liten öppning i nästa mening:

– Klart att jag vill vara kvar under rätt förutsättningar. Men vi har inte tagit den diskussionen ännu och vi får väl sätta oss ner klubben och jag och prata om detta snart.

Klubbdirektör Pecka Johansson bekräftar att det finns ett intresse från klubben att behålla coach Frivold nästa säsong.

– Nu har vi precis avslutat den här säsongen, men självklart kommer vi att prata med ett antal spelare och även med Pontus om framtiden.

Just nu är det bland spelarna bara Andreas Karlsson som har kontrakt över nästa säsong. Alla andra kontrakt går ut och det gäller alltså även coachernas kontrakt.

På övriga håll vann Sundsvall mot Uppsala medan Borås vann klart mot LF.

--------------------------------------

SM-slutspelet, kvartsfinal 3/5

Södertälje-Jämtland 78–56
12–14, 20–8, 24–16, 22–18

Södertälje: Toni Bizaca 20, Dino Butorac 15, Martin Pahlmblad 13, Assane Sene 12, Tobias Borg 8, John Roberson 6, Mantas Griskenas 4. Jämtland: Brandon Peterson 19, Egal Saleman 16, Adama Darboe 7, Mikael Jönsson 6, Stefan Hellgren 4, Andreas Karlsson 2, Omar Zaghdane 2.

Publik: 615.

Södertälje vidare med 3–0 i matcher.

Frågetecken?

56 POÄNG
När gjorde Jämtland senast bara 56 poäng i en match? Jämtland gjorde inte poäng på 7.30 i slutet på andra perioden och i början av tredje perioden. Södertälje gjorde 18–2 och där avgjordes matchen!

FRAMTIDEN
Vad händer nu med Jämtland Basket? Vem ska träna laget nästa säsong? Vilka spelare finns kvar. Just nu har bara Andreas Karlsson kontrakt över nästa säsong. Å andra sidan blir det ju mycket speltid för honom..

Citat
– Vi gör ett ekonomiskt plusresultat i år med cirka 100 000 kronor. Vårt egna kapital är då minus 400 000 kronor.
Sören Westin, ordförande i Jämtland Basket.

– Nu ska jag äta en kebab, sedan åka hem till Östersund. Vad som händer efter det vet jag inte.
Stefan Hellgren om framtiden.

– Vi ska ta med oss två riktigt bra matcher mot Södertälje inför nästa säsong.
Pecka Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

Statistik
Tvåor:
Södertälje: 53 procent (Butorac 3/3).
Jämtland: 31 (Hellgren 2/4).

Treor:
Södertälje: 39 (Pahlmblad 3/5).
Jämtland: 32 (Jönsson 2/4).

Straffkast
Södertälje: 100 (Bizaca 5/5).
Jämtland: 89 (Saleman 4/4).

Returer
Södertälje: 41 (Sene 11).
Jämtland: 35 (Saleman 11).

Turnover: 10–9.
Assists: 17–7.