Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland värvar Pesut från Örebro

Mario Pesut. 24-åring från Kroatien och i fjol i Örebro. Där har ni Torbjörn Gehrkes val av playmaker i årets Jämtland.
– Hans speed och intensitet håller högsta ligaklass, säger Jämtlandscoachen.

Pesut – som gjort över 80 matcher i Kroatiens högstaliga – hade en riktigt vass debutsäsong i ligan i fjol. 13 poäng, 4 returer och 4 assists var en av de bästa totalsiffrorna från någon guard.

– Mario har det som jag gillar; speed. Han letar alltid enkla poäng under första delen av anfallet och det är en bra egenskap. Nu måste vi jobba fram andra bitar i hans spel också, men det finns avsevärt mycket högre upp- än nedsida i hans spel.

Gehrke förväntar sig att Mario Pesut ska vara en av de ledande pointguardsen i ligan, speciellt efter jul.

– Jag ser många fördelar med hans sätt att spela. Samtidigt som jag ser faror eftersom jag inte sett honom så mycket i aktion och inte har kunnat bedöma exakt hur han spelar.

24-åringen har redan gjort en säsong i Basketligan, något Gehrke tror är bra.

– Då känner han till domarna, motståndarna och nivån. Dessutom har han en viss rutin, vilket kommer att behövas eftersom de fem-sex bästalagen också har mer rutin än oss.

Tre utlandsproffs på tre dagar – kan du andas ut nu?

– He-he... jag har fortfarande en problemhärd att tänka på, Omars (Zaghdane) ersättare. Det är inte busenkelt att hitta någon som fyller den rollen. Dessutom vet vi inte hur snabbt "Rönna" (Johan Rönström) kan komma tillbaka.

Arbetet med att hitta en ny center har pågått i flera veckor eftersom Zaghdanes beslut dröjde. Sex-sju spelare har varit med i jakten från början, varav tre har avskrivits.

– Jag har tre, kanske fyra spelare kvar som vi tittar på (alla är svenskar). Just nu skissar jag på kontraktsförslag.

Reservalternativet är att söka sig utomlands. Men det vill inte Gehrke.

– Jag vill helst satsa på svenska spelare. Det är den inriktningen vi har satt fast. En utlandsspelare kan komma hit för en minimilön eftersom marknaden är så tuff, men han ska ändå ha 15 000 kronor i månaden och till slut drar det iväg till 100–150 000 kronor.

Jakten på en back up-center är viktig på flera sätt.

– Prio 1 är att hitta en kille som kan knuffas med Trevor (Gruiz) på träningarna. Han ska vara fysisk och stark nog. Vi kan inte köra en säsong där Trevor aldrig får konkurrens på träningarna. Det blir han lidande av på matcherna.

Hos Örebro är det inga glada känslor i dag. Pesut är den fjärde spelaren som laget tappar till Jämtland. Tidigare har Östersundsklubben värvat Drazen Klaric, Andreas Karlsson och Tim Whitworth.

Pesut rankades som Örebros bäste spelare i fjol och närkingarna ville behålla honom.

– Mario var prioriterad att försöka behålla. Han fick ett slutbud av oss, men valde spel i Jämtland. Nu får vi leta efter en annan Mario, säger Örebros ordförande Stefan Johansson till Nerikes Allehanda.