Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland vill skriva historia i USM-slutspel

Jämtland Basket har redan skrivit historia, men är inte nöjda. Inför helgens Final Four i USM är två Jämtlandslag bara en match ifrån en historisk final.

Final Four är avslutningen på USM-säsongen. Efter en mängd olika grupp- och inledande slutspel (kvartsfinal) runtom i Sverige, är de fyra åldersklasserna 15, 16, 17 och 19 år, framme vid det stora finalspelet.

Det handlar alltså om semifinal, final och match om tredje pris. Spelplatser är Örebro (15/16) och Huskvarna (17/19).

Det speciella med årets slutspel är att två lag från Jämtland kvalat in. Det har aldrig hänt förut. Ett tredje Jämtlandslag, P98, var dessutom mycket nära att ta sig till Final Four.

– Helt unikt. Det är bara två lag som har fler lag med, Uppsala och Fryshuset, berättar Mats Lundqvist, sportchef i Jämtland Ungdom.

Hur förklarar du denna stora framgång?

– Då säger jag samma mantra som förut; vi har bra ledare och coacher, lagen tränar jättemycket, ochhar rest runt på många cuper och härdats.

Lundqvist själv jobbar mycket gentemot skolorna i Östersund. Han besöker dem och försöker locka elever att börja spela. Frågan är hur stor betydelse det har haft?

– Vi har kanske inte hittat så många spelare på det sättet, men den uppsökande verksamheten är ändå grunden.

Nästa steg för Jämtland U är en egen hall eller åtminstone en hall med bra förutsättningar. Trägolv och riktiga trepoängslinjer saknas i Parkskolan, PC, ATC och Campus.

– Vi har bekymmer med många spelare som får knäskador. Alla hallbyten påverkar. Vi jobbar på den fronten och har en dialog med kommunen, avslutar Mats, vars två lag kommer att ha ett kraftfullt föräldrarstöd i Örebro.

– Givetvis. Vi kommer att ha en buss fylld med föräldrar, berättar han.