Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 000 kronor för fågeljakt

/

Ska det smaka fågel kostar det skjortan. Drygt 19 000 kronor får man punga ut med för att jaga tjäder på Persson Invest Skogs marker.

Annons

Då ingår en tjäder, men inte mat och boende. Skjuter man ytterligare en tjäder kostar det drygt 3 260 kronor extra.

som beskrivs som exklusiv tjäderjakt i Sverige, marknadsförs nu på bolagets egen hemsida. Enligt den beskrivning som ges omfattar jakten främst tjäder och orre och bedrivs endast vid fyra tillfällen under perioden 25 augusti–5 september med maximalt åtta personer.

I priset ingår guide med hund samt enkel skogslunch. Man får också transport från boendet ut till jaktmarken samt får låna vapen. I priset ingår också fällavgiften för en tjäder, alternativt en orre per person. Men i priset ingår varken boende, mat eller dryck.

– Det här är uppenbarligen något för jägare som är beredda att betala, knappast något för vanligt folk. Men prissättningen är ju fri och det är markägaren som bestämmer priset, säger jaktvårdskonsulenten Christel Johansson, Svenska Jägareförbundet Norr.

Det råder i dag ganska stora prisskillnader när det gäller fågel och småviltsjakt.

i Rönnöfors i Offerdal är en av de jaktarrangörer som anlitar Jägareförbundets egen jaktförmedling.

han den vägen har erbjudit har även inkluderat boende och mat.

– För det har jägarna betalat omkring 2 000 kronor per dygn. I priset har det däremot inte ingått någon fällavgift. För varje fälld tjädertupp har jägaren fått betala 1 500 kronor och för en orrtupp 800 kronor, berättar Olov Andersson.

Boel Faxing, Persson Invest Skog, medger att man med erbjudandet om exklusiv tjäderjakt i första hand vänder sig till utländska jägare.

– Det här är första gången vi prövar det här och har annonserat i Österrike och Schweiz. Men vad jag vet har vi än så länge inte fått något napp, men vi tror att det finns ett intresse för den här typen av jakt.

– Det blir på våra egna marker i Västjämtland som lämpar sig för den här typen av jakt.

– Av erfarenhet vet vi att många vill lösa den delen själva. Därför erbjuder vi enbart jakten där man också får tillbaka pengar om man mot förmodan inte får se en enda tjäder under de tre jaktdagarna, säger Boel Faxing.

Mer läsning

Annons