Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 patienter tvingades gå hem efter datorhaveri

Datasystemet på sjukhuset havererade. Det gjorde att ett 30-tal patienter fick gå hem från ortopedmottagningen.

Annons

– Systemet är lite sårbart, säger Carina Bouvin, chef på ortopeden på Östersunds sjukhus.

Strax efter klockan åtta på måndagsmorgonen brakade det interna datanätverket på sjukhuset ihop. En del av systemet kunde återupptas vid elvatiden men då fungerade inte journalsystemet. Först vid ettiden efter lunch fungerade datanätverket fullt ut igen.

– Vi ska tillsätta en undersökning för att undersöka vad som hände och hur vi ska kunna undvika att det händer igen, säger Thomas Nesterud vid sjukhusets it-avdelning.

Framför allt ortopedmottagningen och röntgen drabbades av haveriet. Ett 30-tal patienter där fick åka hem. Sjukhuset hann inte med att ringa upp alla och berätta att deras tid skjutits fram. Nu ska sjukhuset försöka hitta nya tider för dem.

– Jag hoppas att vi snart kan hitta nya tider till dem. Det kommer att bli en viss förskjutning framöver, säger Carina Bouvin.

Däremot kunde operationer utföras som planerat. Inte heller akuten drabbades på ett allvarligare sätt.

– Det är klart att det blev tjorvigare att arbeta. Men vi är vana sedan tidigare att använda papper. Det svåraste var att vi inte kunde komma åt journalerna, säger Inga-Lill Persson, verksamhetsområdeschef för akuten.

Mer läsning

Annons