Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) hyllar länets integrationsarbete

Länet vill ta emot fler flyktingar, de nyanlända invånarna behövs. Det sa Tomas Hägg, regionala utvecklingsnämnden, på mötet med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på torsdagseftermiddagen.

Annons

Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etablerings minister. Bilden är en arkivbild.

Det är viktigt att behålla den kompetens om mottagande och integration som finns i kommunerna. I dagsläget tar man emot för få flyktingar för att kunna upprätthålla den på ett bra sätt. Det förmedlade representanter för region Jämtland Härjedalen vid mötet med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på torsdagen. Länet har inte haft så många lediga jobb på över 20 år och bristen på arbetskraft är stor.

Regionen vill därför bli försöksregion med mer statliga resurser för integration på arbetsmarknaden. Då behövs utbildningsinsatser där de nyanländas kompetens matchas med de jobb som finns.

Ylva Johansson tog intryck och sa att Jämtland lyckats mycket bra med integrationsarbetet, men ville inte ge några löften om att göra Jämtland till försöksregion. Hon berättade att regeringen överväger två spår i fördelningen av resurser; det ena med en jämn fördelning över hela landet och det andra att resurserna koncentreras till ett urval av kommuner.

I Åre har över 80 procent av de nyanlända arbete, i riket som helhet är det cirka 30 procent. Sverige ligger ändå mycket väl till, enligt OECD är det den högsta andelen i hela EU. Men Ylva Johansson är inte nöjd och anser att det behöver göras mer. Matchningen på arbetsmarknaden är den riktigt stora integrationsutmaningen just nu.

Läs även:

Så många miljoner vill Trafikverket satsa på Förbifart Brunflo

Härjebrygg vill växa lokalt: "Att bygga ett varumärke kan man göra var som helst"

Prinsparet har fått barn – här berättar Carl Philip om födseln

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons