Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla byggen hinner inte i mål innan alpina VM 2019

/
  • Här på Kallströms lägda i Åre vill Skistar och en annan exploatör se 14 nya hus för turistboende samt butiksyta.

Aktivitetshall, nytt mediecenter och hundratals nya lägenheter och hotellbäddar. ÖP:s lista med byggplaner är lång men frågan är vilka som hinner i mål innan alpina VM 2019.
– De finns både de som tänker investera oavsett VM och de som vill att det ska vara klart till 2019, säger kommunalrådet.

Annons

Tittar man på den lista som ÖP tagit fram finns många gamla exploateringsidéer. Många känner igen utbyggnadsplanerna för Fjällgården, Tott hotell, nya lägenheter vid Tottentorpet och Glasberget.

ICA handlaren vill bygga nytt samhälle i Björnänge - här finns plats för bostäder, skola och sporthall

Men det finns även några nyheter i listan. Till exempel att ICA-handlaren i Björnänge som vill bygga ut verksamheten med både ny butiksyta och radhus.

Vid en överblick av listan går det att se att flera av projekten faktiskt handlar om nya bostäder som inte är till för turister. Årehus vill förverkliga idén att förtäta Svegståget med fyra hus. Sammantaget talas det om 100 nya hyresrätter. I Duved finns planer på 70 till 80 nya bostäder vid campingen. Och Tagehus vill ju bygga upp emot 200 lägenheter vid Tottentorpet och Glasberget varav hälften ska bestå av hyresrätter.

Se kartan över alla byggprojekt som är på gång i Åre

I listan hittar man två intressanta satsningar som kommer att bli till glädje för främst barn och ungdomar. Det handlar om den nya aktivitetshallen vid brofästet på Åre strand som redan fått bygglov samt nytt stall och ridbanor i Björnänge och som i nästa etapp innebär att Åre får sitt allra första ridhus.

Stora projekt är även i gång på andra håll i kommunen. I Bydalen har planeringen för det omtalade VA-verket tagit fart. Och i Järpen har Årehus ansökt om att få riva gamla spritfabriken så att man ska kunna börja sanera området från alla gamla föroreningar för att i nästa skede kunna bygga industritomter.

Är då alla dessa projekt på listan i gång inför VM? Nej svarar både ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Katrin Wissing (MP), och kommunalrådet Peter Bergman (S). De ser att det finns en stark vilja att komma i gång med investeringarna. Men många exploatörer är inte alls beroende av VM. Det ser snarare ut om att Åre faktiskt lockar till satsningar oavsett det stora mästerskapet.

En del planer är kalla och det är osäkert om de någonsin blir verklighet, menar Peter Bergman. Men en del aktörer är ritktgt heta på gröten som till exempel Tagehus som vill bygga vid Tottentorpet och Glasberget. Det finns även många företag som presenterat helt nya idéer som känns seriösa och som inte finns på ÖP:s lista, avslöjar Bergman.

Inne i Åre finns inte så mycket byggbar yta kvar, men det behöver inte betyda att det inte blir nya byggen:

– Det vi får se mer av i Åre by är en förtätning och att man bygger mer på höjden, säger Peter Bergman.

Katrin Wissing tror inte att VM sätter i gång en byggcirkus som liknar situationen inför 2007. Men intresset för Åre finns.

– Min bedömning är att det finns en byggvilja. Det är inte som under förra VM men det är många som har riktmärket VM 2019.

Kommunen vill främst att bostadsbyggandet kommer i gång. Katrin Wissing gillar projektet med utbyggnad vid Svegståget, det är ju centralt och det är viktigt för miljön,

– Vi ska underlätta för att folk ska kunna åka kollektivt. Då gäller det att bygga stationsnära.

Läs mer om Åre:

Ordförande i Åre kommunstyrelse om nya bostäder i Duved: "Kör på"

Här vill Pigge Werkelin bygga 80 nya bostäder i Duved

Första spadtaget för ridklubbens nya anläggning i Åre

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Mer läsning

Annons