Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre Gastronomy - Nu drar matfesten i gång

För fjärde året i rad går startskottet för Åre Gastronomy. I tio dagar, kvällar och nätter är det mat och dryck i fokus i Åre. Vi guidar dig bland pop up-kök, avsmakningsmenyer och öl-premiärer.

Annons

Åres gastronomiska högtidsvecka är här. Mellan 2 och 11 februari är det ett hektiskt schema för den som vill hinna se och smaka på allt som erbjuds. Det blir gästspel av både kockar och vinproducenter, avsmakningsmenyer, "takeovers" i baren, pop up-restaurang i Kabinbanan, vinprovning, ölprovning, semmelprovning för att bara nämna några punkter.

Under Åre Gastronomy Week 2015 gästade Jonas Lagerström och  Jens Dolk Tott hotell med  ”Match made in heaven”.  Foto:  Åre Media Network

Calle Hedman, som arrangerar Åre Gastronomy tillsammans med Bri Stundon och Erik Sundsten, har en bra magkänsla inför årets upplaga.

– Nu har det blivit ett så pass etablerat evenemang. Folk vet vad de kan förvänta sig, säger Calle Hedman.

Mattältet på torget är tillbaka och är bättre än någonsin enligt Calle.

– Det kommer hända mycket på torget i år. Gårdsbutik med lokala mathantverk, releasefest för lokala öler, Girls on fire är bara några exempel, säger han.

Erik Sundsten, Bri Stundon och Calle Hedman är grundarna till Åre Gastronomy Week som kör igång för fjärde året. Även fjällkocken Lena Flaten är med på ett hörn. Arkivbild.

Syftet med matfesten är att lyfta en av Åres stora styrkor.

– Åre är vasst på mat och dryck. Allt från producenter, till mathantverkare och restauranger. Att lyfta dem stärker orten. Det blir anledning att välja Åre framför andra skidorter.

Arrangörerna har medvetet valt att lägga Åre Gastronomy under en relativt lugn vecka. Nu kan de nämligen se resultat.

– Det har blivit ett ökat intresse sen vi började. Både Skistar och Åre destination har märkt av en ökning med ungefär 15 procent i antal gästnätter.

Under Åre Gastronomy 2015 bjöd dåvarande Ölbaren in till Feast, Beer & Rock n Roll. Foto:  Åre Media Network

Vad får man då inte missa. Calle Hedman raddar upp en lång lista av aktiviteter. Han lyfter särkilt fram den gastronomiska expeditionen, där äventyr blandas med kulinariska upplevelser. Även Emma Dolks meny på "Pappas ko" på Åre Granen kommer bli en fullträff enligt honom.

En middag 1774 meter över havet. Kabinbanan blir restaurang för en kväll under Åre Gastronomy.

5 x Tips

Niclas Ekberg från enstjärniga Hotell Borgholm på Öland kommer gästspela hos restaurang b’s med en 6-rätters meny. En gastronomisk resa utlovas genom en kombination av Niclas egna smakar och Karin Franssons örter och grönsaker. 10- och 11 februari på b´s, Åregården.

Avsmakningsmeny à la Semla. Testa dig igenom hetväggen, semlan, princessemlan, semmelwrapen, bakoffsemlan och mycket mer. Under avsmakningen blir et föreläsning om semlans historia. 4 februari 15.00 på Café Torget i Åre.

Pop-up bar med Johan Evers. Lobbybaren på Åregården blir Johan Evers pop-up bar, en av Sveriges främsta bartenders och mixolog. 3 februari 17.00

Kabinbanan förvandlas till restaurang och tar emot 14 middagsgäster på en väldigt speciell middagsupplevelse, 1774 meter över havet. 6 februari 19.30

Community beer fest. Åre Bryggcompagni utser årets mottagare av pengarna från sitt Community Beer Project. Även premiär av ny öl från Åre Bryggcompagni och Åre Ölfabrik. 9 februari på Parkvillan.

Hitta hela programmet på aregastronomy.se.

Läs även;

SM i utomhusmatlagning avgjort - Medalj till Jämtland

Lista: Här är länets White Guide-restauranger 2017

Åreföretag tävlar i SM i mathantverk

Mer läsning

Annons