Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre har det många ungdomar helst vill ha: jobb.

/
  • Fatemeh Hosseini från Östersund blev nyligen arbetslös efter att ha arbetat på Arbetsförmedlingen i flera månader. Hon är långt ifrån övertygad om att besöket här i Åre ska leda till ett arbete. Men hon gör gärna ett försök.– Det viktigast är att få ett jobb, om det blir här i Åre eller i Östersund spelar ingen roll, konstaterar hon.
  • Det är under rekryteringsmässan i Åre som arbetssökande tar chansen att träffa arbetsgivarna. Det kan bli ett mycket givande möte. Många arbetsgivare bestämmer redan unde mässan vilka som ska erbjudas jobb.
  • Åre har det som många ungdomar helst vill ha: jobb. Tungmekanikern Amanda Persson från Hammarstrand och elektrikern Christin Einarsson från Järpen är inte kräsna, de söker alla slags jobb. – Man ska ha flera års erfarenhet som elektriker och som det är idag vill inte företagen ta emot lärlingar, suckar Christin.
  • Turistnäringen i Bydalsfjällen är också med på rekryteringsmässan dit flera hundra arbetssökande besöker. Driftchefen Rickard Svedjesten har träffat flera personer som han kan tänka sig att anställa.
  • Arbetsförmedlaren Lotta Högström står mitt i vimlet här på jobbmässan i Åre. Inför vintern finns 400 lediga arbeten, men det kommer fler. Många mindre företag i Åredalen väntar med rekrytering medan de större företagen vill ha ansökningarna inne redan första september.
  • Annika Wignäs Skistar, myser. Hon gillar stämningen här på mässan. Det är roligt att Åre kan erbjuda så många ungdomar jobb. Extra roligt är att allt fler ungdomar från närområdet söker sig till Skistar. Det är roligt att vi kan behålla de unga jämtarna här, menar Annika.
  • Varje vinter ska flera hundra säsongsjobb tillsättas i Åredalen. Här på rekryteringsmässan försöker arbetsgivare och arbetssökande hitta varandra.

Turistföretagen hoppas att de ska kunna vaska fram guldkornen här på Rekryteringsmässan i Åre.

– Killen som hade kört 108 mil för att hinna hit kommer att få jobb, säger Rickard Svedjesten som är driftchef på Bydalsfjällens skidanläggning.

Annons

Det myllrar av besökare här på Rekryteringsmässan i Åre. De arbetssökande går runt mellan de olika montrarna där arbetsgivarna finns representerade.

Rickard Svedjesten, driftchef på Bydalsfjällens liftanläggningar, tycker att det här är ett ypperligt tillfälle. Här har han chansen att möte dem som vill arbeta i Bydalen. Det är när han möter den arbetssökanden som han kan avgöra om personen i fråga passar till ett jobb. Han har redan bestämt sig för vilka personer som han ska erbjuda arbete. En av dem är en kille som körde bil hela natten, över 100 mil, för att hinna ta sig till mässan.

Svedjesten berättar att det inte bara handlar om att titta i de arbetssökandes CV.

– Personen kanske inte har rätt utbildning men jag kan se om den sökande verkligen vill ha jobb och verkligen vill hjälpa våra gäster.

Vid ett av restaurangborden här på Hotell Tott, där mässan pågår, sitter tungmekanikern Amanda Persson från Hammarstrand och elektrikern Christin Einarsson från Järpen. Framför sig har de en bunt jobbansökningar som de noggrant fyller i. De är djupt koncentrerade och fast beslutna på att få säsongsarbete. Christin tror hon har chans att få jobb, men inte som elektriker.

– Man ska ha flera års erfarenhet som elektriker och som det är idag vill inte företagen ta emot lärlingar, suckar Christin.

Exakt hur många säsongsarbeten som finns i Åredalen är svårt att uppskatta. Men just nu finns omkring 400 lediga jobb i Arbetsförmedlingens platsbank. I höst kommer siffran öka, många av de mindre företagen har inte kommit igång med sin rekrytering, menar Lotta Högström på Arbetsförmedlingen i Järpen.

Hon berättar att det kommer folk från hela landet till mässan i Åre för att söka arbete.

– Det är egentligen här i Åre det finns en chans för ungdomar att få jobb. Här finns ingångsjobben. Företagen här är jätteduktiga på att ta hand om dem mellan 18 och 24 år, säger Lotta.

Skistar, som är den största arbetsgivaren i dalgången, ska snart gå igenom samma procedur som måste göras inför varje säsong: gå igenom alla ansökningar. De har redan fått in 800 ansökningar till de uppemot 150 jobben som ska tillsättas inför årets vintersäsong. I september kallas uppemot 300 personer till intervjuer.

Annika Wignäs på Skistar berättar att folk från hela landet söker jobben men att det är en trend att allt fler från närområdet vill arbeta på liftföretaget.

– Det är jättebra de kan ju bygden men personligen tycker jag att det är jättebra att vi får behålla våra ungdomar hemma, säger hon.

Mer läsning

Annons