Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre - i bottenskiktet av Sveriges skolkommuner

Det är långt kvar för Åre kommun att placera sig bland de tio bästa skolkommunerna i landet. I senaste rankningen av Sveriges bästa skolkommun placerar Lärarförbundet Åre på plats 213 av 290.

Annons

Över 200 placeringar. Så långt måste Åre kommun klättra för att hamna bland de tio bästa skolkommunerna i landet enligt Lärarförbundet, vilket är ett mål som kommunen strävar efter.

– Just nu har vi ingen färdig strategi för hur vi ska nå dit. Vi försöker jobba med en långsiktig kvalitetsförbättring, säger Anna-Karin Vernberg (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Åre har som skolkommun tagit in 20 placeringar från fjolårets undersökning. Trots det ligger kommunen fortfarande kvar i den lägst rankade tredjedelen av alla Sveriges kommuner.

Det är Lärarförbundets rankning "Bästa skolkommun", som genom tretton olika kriterier listar Sveriges bästa kommuner. Detta för att inspirera och uppmuntra kommuner att satsa och ge sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. De olika kriterierna som undersöks är bland annat lärartäthet, resurser, betyg och löner.

Se hela resultatet här.

När det kommer till andelen utbildade lärare är Åre kommun kvar på botten i liknelse med förra årets rankning. På plats 274 av 290 kommuner understryks den oroväckande bild som kommunens Skolstrukturutredning, som presenterades i september, målade upp. Även andelen friska lärare i kommunen placerar sig långt ner i rankningen (277 av 290 kommuner). Ett resultat som tagits fram genom Lärarförbundets statistik över sjukskrivningar under delar av 2015 gällande förbundets medlemmar.

– Vi håller på med en kvalitetsutredning av våra skolor så resultatet är inte något nytt. Vi ser dock att andelen sjukskrivningar minskat i år vilket är positivt, säger Anna-Karin Vernberg(M).

Skolresultaten visar på en något mer positiv trend då Åre kommun har gjort vissa framsteg sett till resten av landet. Andelen elever som var godkända i alla ämnen i årskurs 9 år 2015, har klättrat nästan 90 placeringar, från 225 till 136. Detta behöver inte betyda att det är fler som blir godkända då rankningen är en jämförelse kommuner emellan.

Absolut bäst placerar sig Åre i kategorin för löner, där kommunen rankas som 13:e bästa kommun i landet, sett till medellönen för grundskollärare årskurs 1-7 och 4-9, lärare i praktiskt/estetiska ämnen, förskollärare samt fritidspedagoger.

Vad krävs för att kommunen ska bli bland de 10 bästa?

– Det är inte troligt att det händer nästa år. Det är många parametrar som vi behöver jobba med och fram en långsiktig lösning. Inte minst det politiska arbetet. Men det är inte omöjligt, det finns exempel på kommuner som klättrat i rekordfart, säger Anna-Karin Vernberg (M)

---

Så här ser rankningen ut för kommunerna i Jämtlands län 2016

1. Krokom, rankning 51 av 290

2. Östersund, rankning 74 av 290

3. Bräcke, rankning 88 av 290

4. Härjedalen, rankning 119 av 290

5. Berg, rankning 130 av 290

6. Ragunda, rankning 176 av 290

7. Åre, rankning 213 av 290

8. Strömsund, rankning 234 av 290

Källa: Lärarförbundet

Läs även:

Kris i Åre kommuns skolor – Duveds skola hyr in sig på hotell

Färre skolor med fler barn – fler får längre resväg

Mer läsning

Annons