Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadshus förstört vid brand i Hållbacken

/

Ett bostadshus fick stora skador vid en brand i Hållbacken på fredagseftermiddagen. Husets ägare låg och sov när en granne kom inspringande och berättade att det brann för fullt från huset tak och övervåning.

Annons

Grannparet Kurt och Sonja Aronsson stod på vedbacken och höll på med veden strax före halvfem på fredagseftermiddagen när det såg rök från granngårdens bostadshus.
– Jag tror det var snöbyar först, för hela dagen har det kommit yrsnö, men jag såg då att det brann på taket hos grannen, säger Sonja Aronsson.
Kurt Aronsson sprang upp till gården där 93-årige Arthur Engström bor ensam, samtidigt som Sonja larmade räddningstjänsten.
– Det slog ut rök och lågor från taket när jag kom fram, och när jag kom in låg Arthur och sov på soffan. Han trodde mig inte först när jag berättade att huset brann, säger Kurt Aronsson, som hjälpte Arthur ut i säkerhet.
– Det var bara att kuta ut när Kurt kom inspringande, säger Arthur Engström
Arthur Engström fick sedan sitta väl påpälsad ute i det hårda vädret och se hur räddningstjänsten och grannar jobbade för att rädda hus och lösöret från branden.
– Det är tragiskt att få uppleva något sådant här när man är så gammal, säger Arthur Engström.
Räddningskårerna från Trångsviken och Hallen var först på plats och sedan anslöt även deltidskåren från Järpen, som fick ett styvt arbete att bemästra elden i den hårda vinden.
– Vi är runt 15 personer på plats från räddningstjänsten och vi behöver allt folk vi har att tillgå, säger räddningsledaren Håkan Karlsson.
Rökdykare sattes in och som tog upp på övervåning och fick stopp på branden på vinden, samtidigt som branden bekämpades även från taket.
Enligt räddningsledaren måste det ha brunnit ett bra tag innan branden uppmärksammades och larmet kom. I den kraftiga vinden spred sig branden till taket på en jordkällare intill. Och bara fem minuter efter det att räddningstjänsten kom fram började det även brinna på taket på bryggstugan, men som snabbt släcktes.
– Brandorsaken är troligen att gnistor från skorstenen hamnat under takteglet och antänt det gamla och torra takspånen. Den här hårda blåsten ger sådan turbulens runt skorstenen att gnistor dras ner mot taket.
– Huset ser hyfsat oskadat ut utifrån, men mycket är förstört speciellt som det blir så stora vattenskador. Vi får vara nöjda med att inga liv gick till spillo och att vi fick ut allt lösöre, säger Håkan Karlsson.
Det är tredje gången på en mansålder som gården drabbas av eldsvåda, konstaterar ägaren Arthur Engström. 1940 brann ett häbre och en kornlada ner, och som byggdes upp igen, men på 1950-talet slog blixten ner och då brann husen ner igen.
– Så nog har man blivit drabbad av bränder så att det räcker, säger Arthur Engström, som samtidigt får en tröstande kram av ambulanssjukvårdare Elisabeth Eriksson Järpen.

Mer läsning

Annons