Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras hobby resulterade i drag efter hundselar

/
  • Att ha ett mikroföretag har sina nackdelar ibland. ”Det är svårt att få lönsamhet på en del produkter som tar lång tid att sy men å andra sidan har jag full kontroll över hela produktionen”, menar Iris Madsen i Sundet.
  • Selarna som Iris Madsen syr här i garaget kan måttbeställas. Hundägare kan komma hit och få selarna anpassade efter hundarna. ”Bilen fick flytta ut när vi köpte symaskinen”, berättar Iris.
  • Sundpro tillverkar inte längre klövjeväskorna även om efterfrågan finns. De blir för dyra  produktionskostnader.– Jag skulle behöva ta  1 000 kronor mer per väska för att få lönsamhet, men då blir de för dyra att sälja, säger Iris Madsen.
  • Iris och Ove Madsen kan sätta på sig skidorna utanför huset och ge sig iväg på fjälltur.  Det har blivit många genom åren. Och varje gång får någon av hundarna följa med.

Intill Indalsälven, med utsikt över Åreskutan, bor Iris och Ove Madsen. De första som kommer fram och hälsar är Paluk och Siora som är två svartvita grönlandshundar.

– De är döpta efter världens mest nordliga bosättning Siorapaluk som finns på Grönland, säger Iris Madsen.

Annons

Fjäll- och hundintresset har alltid funnit, berättar Iris. Först var det hundspann som gällde. Sedan gick makarna Maden över till att åka skidor med sina hundar. Men de hittade inte några bra dragselar till hundarna. Ove började därför sy egna.

– De blev så bra att våra kompisar ville ha likadana.

och makarna bestämde sig för att konvertera garaget till syateljé och starta företaget Sundpro. Från början var det Ove som skötte seltillverkningen. Men Iris tog så småningom över och har företaget som bisyssla, till vardags är hon kock på en förskola i Duved. Ove jobbar på musikskolan i Östersund.

kompletterades med tillverkning av tolkbälten, koppel, tasskydd, expanderande draglinor och klövjeväskor. Allt testas och utvecklas här i Sundet, inga detaljer lämnas åt slumpen. Till exempel har bältena flera finesser. De är anpassade så att de sitter stadigt runt midjan även om hunden rycker åt sidan. Dessutom finns en panikhake, som Iris hittade i en seglarbutik.

– Den löser ut om det händer något, det är en seglarkrog som kallas skothake.

vuxit i Sverige och allt fler väljer att ha med sin vovve i turspåret. Sundpros selar säljer bra och paret Madsen har haft tankar på att utöka verksamheten.

ska kunna växa måste tillverkningen läggas utomlands, i något land som har billiga produktionskostnader. Men en sådan utveckling skulle innebära att Iris skulle förlora den viktigaste pussel-biten i företaget – kontrollen över kvalitén.

Att hålla produktionen på en låg nivå, nu räknas företaget som ett mikro- företag, innebär att det dessutom alltid finns glädje i arbetet.

– Det är ju så roligt, jag har alltid kul, säger Iris.

Mer läsning

Annons