Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter mötet med Migrationsverkets generaldirektör - Nu vill Åre kommun få besked

I dag träffar representanter från länets kommuner Migrationsverket. Syftet är att bland annat följa upp mötet med generaldirektören i oktober.
– Den bilden vi fick på mötet med Mikael Ribbenvik har vi inte märkt av på golvet, säger Daniel Danielsson (C), oppositionsråd i Åre kommun.

Annons

Landshövding Jöran Hägglund har under onsdagen bjudit in till ett möte med länets kommuner och Migrationsverkets chef för region norr, Håkan Hansi.

– Det finns ett starkt intresse att kommunerna ska få ha kvar asylboenden och fortsätta ta emot flyktingar. Vi vill att Migrationsverket förstår vikten av att ha kvar sina verksamheter i regionen. Det blir även en uppföljning av det mötet som hölls med generaldirektören, säger Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län.

Arkivbild.

Daniel Danielsson (C), oppositionsråd i Åre kommun, som representerar Åre kommun på mötet har en har ett tydligt mål.

– Den bilden vi fick på mötet med Mikael Ribbenvik har vi inte märkt av på golvet. Nu hoppas vi få besked på onsdag, säger han.

Läs mer: De måste lämna Continental Inn: "Migrationsverket känns maktfullkomligt"

Det var den 21 oktober som en delegation från Åre kommun träffade Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. En uppvaktning som initierats av riksdagsledamoten Per Åsling (C) på uppdrag av volontärer och politiker i Åre kommun med syfte att bromsa avvecklingen av asylboenden och att få Migrationsverket att se till individen i flyttprocessen.

– Vi vill ju rädda de familjer och personer som har etablerat sig här och inte vill bli förflyttade, säger Daniel Danielsson.

Läs mer: Delegation från Åre i möte med Migrationsverket

Enligt Daniel Danielsson var generaldirektören tydlig med att alla tillfälliga boenden i hela Sverige ska läggas ner och att ordningen inte går att ändra, men att Migrationsverket skulle se över om det är möjligt att justera vilka individer som ska förflyttas i första läget.

Daniel Danielsson (C) representerar Åre kommun i onsdagens möte med Migrationsverkets chef för region norr, Håkan Hansi. Arkivbild.

Per Åsling lyfte under måndagen en oro för Migrationsverkets fortsatta närvaro i länet.

– Det är viktigt att Jämtland blir ett pilotlän där ett långsiktigt samarbete mellan Migrationsverket, kommunerna och civilsamhället utvecklas. Jag får oroväckande signaler av att Migrationsverket håller på att avvecklas i länet och centraliseras, säger Per Åslund.

---

Fakta

Migrationsverket ska avveckla 7400 boendeplatser i Sverige fram tills den 31 januari 2017 och erbjuda 6200 personer nytt boende.

Avvecklingen sker till följd av ett minskat antal asylsökande och ett minskat behov av boendeplatser.

I Jämtland är det 334 boende platser som avvecklas. 264 platser i Åre kommun. 201 platser på Åre Continental Inn berörs, samt 63 platser på Kallgården i Kall som tvingas stänga ner verksamheten helt.

Mellan den 17 oktober och 4 november delar Migrationsverket ut information till de sökande vart de ska flytta.

De personer som flyttar kommer i första hand, och i mån av plats, att få bo på Migrationsverkets egna boenden som inte är upphandlade av privata leverantörer. I andra hand kommer personerna att bo på leverantörsboenden som inte ska avvecklas i detta skede.

Migrationsverket skriver själva på sin hemsida att de kunde haft en bättre framförhållning med avvecklingen. "Det är något vi har tagit till oss sedan i våras. Nu ska alla ha fått en första generell information om att boendet ska stänga inom några månader".

Läs även:

SKL: Kommunerna behöver andrum

Manifestation för integration på Åre Continental Inn

Oro bland flyktingarna på Continental Inn: "Jag är mest orolig för mina barn"

Asylboende i Kall läggs ner - personal varslas: "Det känns helt förjävligt"

Tider av både kärlek och sorg när flyktingar tvingas flytta från Hoting

Mer läsning

Annons