Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett besök i Klocka : "När isarna kommer blir det trångt"

Sväng av från E14 och hamna där fjäll möter sjö. Klocka är väl värt en utflykt; skridskotur som vinterpromenad.

Annons

Några kilometer väster om byn Ånn kommer avfarten till Klocka. Byn vars utsikt kan göra vem som helst avundsjuk. Kommer man hit en dag när isen ligger blank och solen skiner liknar stranden mer en bild från Rivieran. I alla fall när det kommer till folkmängd. Det fikas, eldas och kokas kaffe samtidigt som långfärdsskridskor knäpps på och av. Ånnsjön är en välkänd skridskomagnet när de första isarna lägger sig.

– När isarna kommer blir det trångt i Klocka, säger Jan Jonsson.

– Skridskor är lika populärt som fisket var under påsk förut. Men isfisket är på väg att komma tillbaka, säger Jan Jonsson.

Han driver Klocka gård, ett vandrarhem med tillhörande kanotcentral som går varm under sommarhalvåret. I slutet av 1800-talet byggdes det upp ståtliga gårdar i Klocka. Gårdar som förutom tillhörande lantbruk var pensionat åt luftgäster som kom från städerna för att andas i de friska omgivningarna. I området finns lämningar som går ännu längre tillbaka i tiden. Cirka 6 000 för att vara mer exakt då stränderna kring Ånnsjön var boplatser åt jakt- och fångstfolk. Arkeologer har hittat spår från ett 60-tal stenåldersbosättningar kring uddar, vikar och näs. I närheten av Klocka finns även lämningar från fångstgropar, kolmilor och järnåldersgravar.

När snön kommer blir det mer svåråkt för skridskogästerna. Enligt Jan Jonsson finns det fler aktiviteter som lockar till besök.

– Fisket här är väldigt bra här, sommar som vinter. Men det är inte så många som vet om det, säger han.

Jan berättar om Klocka tjärn. En pärla bland områdets fiskevatten för öring och röding.– Allmänheten har inte fått fiska där förut, bara under de senaste åren. Det gör den väldigt intressant, säger han.

I slutet av 1800-talet byggdes ståtliga gårdar upp i Klocka. Gårdar som fungerade som pensionat för traktens luftgäster.

Att isarna drar både fiskare och skridskoåkare tycker Jan Jonsson är bra.

– Skridskor är lika populärt som fisket var under påsk förut. Men isfisket är på väg att komma tillbaka, säger han.

Säsongen för blankis är oftast kort. Men milda temperaturer i december kan leda till att snön på isen smälter och fryser på till bra ett skridskoföre.

– Med lite tur får vi fina isar igen hela januari. Det är inte omöjligt, säger Jan Jonsson.

– Fisket här är väldigt bra här, sommar som vinter. Men det är inte så många som vet om det, säger Jan Jonsson.

Läs även:

Jämtland kan få Sveriges största nationalpark – men först en bit in på 2020-talet

Leo var kliniskt död i timmar efter olyckan i Ånnsjön – mamman: "En fruktansvärd mardröm"

Ishalka på vägarna Åre - Se den galna skridskofilmen här

Mer läsning

Annons