Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expedition Åre cup lockade flera världsmästare till deltävlig

/
 • Under de första varven låg André Jonsson strax före Kilian Jornet Burgada.
 • I pannlampornas sken startade 14 tävlande i EÅC.Foto: Emma Rodling
 • Kilian Jornet Burgada höll ett högt tempo och var som väntat snabbast av alla.
 • Enkelt, kul och inbjudande är kodord för Expedition Åre Cup.
 • Emelie Forsberg, en av världens bästa bergslöpare skidade hem en andra plats.
 • Glada skidalpinister efter en timmes hårdkörning i Tottbacken.
 • Martin Persson räknande åkarnas varv vid Platåkåtan i Tott.Foto: Emma Rodling
 • Under de första varven låg André Jonsson strax före Kilian Jornet Burgada.
 • Björn Gund river snabbt av stighudarna.
 • Vinnaren i damklassen Martina Höök samlade ihop 9 varv.
 • Björn Gund bjuder vinnaren och katalanen Kilian Jornet Burgada på en svensk giffel. André Jonsson och Emelie Forsberg slutade båda tvåa.

Det var stjärntätt på den tredje deltävlingen i Expedition Åre Cup. Världsmästarna Kilian Jornet Burgada och Emelie Forsberg gästade träningstävlingen som avgjordes i Åre.

Annons

Så många varv som möjligt på en timme. Det var premisserna när den tredje deltävlingen i EÅC genomfördes på torsdagskvällen.

– Tanken är att få nytt folk att prova på sporten och för de redan aktiva är det en bra träningsmöjlighet, säger Martin Persson, en av arrangörerna.

Tidigare har träningstävlingar körts i Storlien och i Trillevallen.

– Fantastiskt kul att så många kunde komma och ta tillfället i akt att vara med i dag, Killian Jornet och Emelie Forsberg som är stjärnor i skidalpinism och löparvärlden och dessutom var Jenny Hansson med, vilket visar att skidalpinism är bra träning, säger han.

Träningstävlingarna ska vara enkla, roliga och inbjudande.

– Det ska kännas prestigelöst både för arrangörer och tävlande, säger Martin Persson.

Konceptet med en kortare varvbana ger också de tävlande en känsla av att de åker med varandra oavsett tempo.

André Jonsson hade planer på att ta hem den tredje raka segern i herrklassen, men när Kilian Jornet Burgada dök upp bröts sviten, även om han till slut bara var 30 sekunder efter.

– Det har känts bra hela försäsongen, det sved lite mer i dag när jag inte längre kunde bestämma tempot själv, men jag trodde inte att jag skulle vara så här nära Kilian. Jag vet inte hur mycket han tog i men han tappade lite på slutet då han fick strul med stighudarna, säger André Jonsson.

I blåsten och snöandet var det många som hade problem med stighudarna. Emelie Forsberg tappade sina under ett varv men passade på att springa ett varv i stället.

– Jag kunde inte hålla mig borta från löpningen, säger en glad Emelie Forsberg, världsmästare i Skyrunning i år och som slutade tvåa med 8 varv efter Martin Höök.

Kilian Jornet Burgada, världsmästare i både skidalpinism och bergslöpning, avslutade två dagars toppturande i Åre med att vinna träningstävlingen.

– Det kändes bra, det är i början av säsongen så det är bra träning. Nu ska jag åka hem till Spanien och tävla om två dagar, säger han.

Bakom Expedition Åre Cup står Anders Burman i samarbete med Expedition Åre. Cupen avslutas med en final i Östersund 16 januari.

Mer läsning

Annons