Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är planerna för Sylarnas nya fjällstation

/
  • Så här kan det komma att se ut inne på nya fjällstationen.
  • En idéskiss på hur Sylarnas fjällstation skulle kunna komma att  se ut i framtiden. Anläggningen ska hämta inspiration från den samiska kulturen och ha en arkitektur som ”bjuder in naturen”. Tanken är att den nya stationen ska bli navet för turismen i området. ”En motor som driver utvecklingen av turistnäringen behövs i Sylarnaområdet”, skriver STF.
  • Så här kan det komma att se ut inne på nya fjällstationen.
  • Sylarnas fjällstation som den ser ut i dag. Sylarna lockar många både vinter- och sommartid.

Så här kan den komma att se ut, den nya fjällstationen i Sylarna. Anläggningen beräknas kosta 100 miljoner kronor och ska bli den stora turistmagneten i Jämtland.

Annons

STF går i väntans tider. Snart väntas besked om Tillväxtverket kan dela ut 500 000 kronor från regionala utvecklingsfonden så att STF kan jobba vidare med planerna för en ny anläggning i Sylarna.

Den gamla fjällstationen, som byggdes upp efter en brand 1982, är i renoveringsbehov och fyller inte kraven som dagens fjällvandrare ställer. De blir mer och mer bekväma och ställer andra krav på standard och service jämfört med gamla tidens fjällvandrare.

STF har långt framskridna planer på att riva den gamla stationen från 1982 och bygga en spektakulär anläggning. Byggprojektet ska baseras på ledordet hållbarhet. Så mycket material som möjlig ska återvändas i bygget av den nya stationen. Allt i den nya byggnaden ska väljas utifrån hållbarhetsperspektivet.

Anläggningens namn Navet Sylarna syftar på att fjällstationen varit navet i Sylarnaområdet och att alla ledsystem på något sätt passerar stationen. Men den nya stationen ska även bli navet och motorn i en strategisk hållbar konceptutveckling för turismen i området. Om en nationalpark bildas i området kan Navet Sylarna ett viktigt centrum.

Tanken är att den nya anläggningen ska bli ett landmärke, en viktig symbol för fjällturism i västjämtland.

”En motor som driver utvecklingen av turistnäringen behövs i Sylarnaområdet, för vad vore exempelvis Lappland och Jukkasjärvi utan ishotellet”. Så skriver STF om projektet.

Samtidigt vill STF att ledsystemet ses över, man vill att lederna dras så att de bättre passar dagens turister.

Mer läsning

Annons