Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här öppnas dörrarna för firande på julafton: "Alla är välkomna"

För den som planerar att fira sin jul ensam i år finns det ännu möjlighet att få uppleva tomten, julmat, sånger och gemenskap om man så vill.
– Ensamhet är vår tids folksjukdom, säger Lena Tågefeldt på Svenska kyrkan.

Annons

Lena Tågefeldt är diakon vid värmestugan i Östersund.

Läs även: Länsborna bland de minst sociala i Sverige – "Blir tydligare under högtider"

Kalle Anka, skinka och jultomten är alla starkt kopplade med vår årstid. Men kanske förknippas julen för många ändå mest som en social högtid, där man träffas och rår om varandra. För de som inte har möjlighet till det men ändå vill ses och äta julmat håller Svenska kyrkan öppet på flera orter i länet under julafton.

– Julen förknippas så starkt med värme, gemenskap och familj. Och vi vet att det finns många människor i dag som inte har den ekonomiska möjligheten att kunna fira jul. Vi vill därför finnas till extra mycket för människor i utanförskap, säger Lena Tågefeldt som är diakon vid värmestugan i Östersund.

På julafton öppnar man upp församlingsgården bredvid Stora kyrkan i Östersund mellan 12.00 och 15.00 för ett traditionellt julfirande.

– Det blir pepparkakor och glögg när man kommer och sedan ett traditionellt julbord, enkelt men också rejält. Det spelas julsånger och sen har vi en barnhörna med lite aktiviteter. Tomten kommer också, lovar Lena Tågefeldt.

150 personer har föranmält sig till evenemanget. Andra människor som vill fira äta julmat och ha lite gemenskap hänvisas till Hornsbergskyrkan på Frösön.

– Tyvärr kan vi inte ta fler människor på församlingsgården, men i Hornsbergskyrkan kommer det vara ett liknande upplägg, med julkrubba klockan 11.00 och sedan jullunch och det behövs ingen föranmälan. Alla är välkomna, säger Lena Tågefeldt.

Svenska kyrkan samarbetar med volontärer från Röda korset för att göra firandet möjligt.

– Det är väldigt många från Röda korset som hört av sig och vill hjälpa till, vilket är roligt. Vi gör det här för att kunna ge gemenskap till människor som är i ensamhet, som är vår tids folksjukdom, säger Lena Tågefeldt.

Ensam på julafton? Här kan du fira:

Härjedalen

Mellan 14.00 och 18.00 ordnar Svenska kyrkan julfriande i församlingshemmet i Lillhärdal. Julfirandet riktar sig främst till nyanlända och Lillhärdalsbor.

– Tanken är att fira jul tillsammans med nyanlända och visa dem hur ett julfirande går till med danskring granen och jullekar, säger kyrkoherden Jan-Olov Risberg.

Tomten kommer med paket och det bjuds på julmat och är du intresserad av att delta så ska du kontakta Rolf Lindberg på 070-288 94 80.

Åre

På St Olofsgården ordnas julfrukost från klockan nio till tio. Kostnadsfritt.

Östersund

Svenska kyrkan bjuder in till julfirande på församlingsgården i Brunflo. Alla som vill är välkomna och för 40 kronor får du jullunch. Firandet pågår från klockan 11 till 13 och inleds med en julbön.

Från klockan 11 ordnas julfirande i Hornsbergskyrkan på Frösön. Du får ta del av julberättelse och bjuds på jullunch. Kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.

Röda korset och Svenska kyrkan ordnar julfirande i församlingsgården vid Stora kyrkan. Klockan 11 hålls julbön i Stora kyrkan. Klockan 12 bjuds det på julmat, musik barnhörna och gemenskap. Föranmälan krävs.

Vet du fler julfiranden för allmänheten i länet? Tipsa oss!

E-post: 72063@op.se

Ring och tipsa: 063-16 16 20

MMS / SMS: 72063 eller tipsa oss via vår tipstjänst.

Mer läsning

Annons