Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadium kan läggas ner om Prolympia startar

Prolympia vill starta friskola i både Duved och i Järpen. Om de får tillstånd av Skolinspektionen tvingas Åre kommun lägga ned ytterligare en högstadieskola.
– Vi kommer inte kunna ha kvar både Mörsils och Hallens högstadium.

Annons

Det säger Leif Nord (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han berättar att Prolympias ansökningar ställer till stora problem och skapar stor oro i skolorgansiationen.

Elevunderlaget är för litet för både friskolor och kommunalt ägda skolor i Duved och Järpen. Men det är inte bara dessa två orter som påverkas om Prolympia får tillstånd att starta friskolor. Leif Nord är övertygad om att två högstadieskolor i privat regi får efterverkningar för alla kommunens högstadieelever.

När politikerna i vintras beslutade att bara behålla tre av fyra högstadieskolor var beslutet grundat på det vikande elevunderlaget. Om Prolympia startar friskola i Järpen och Duved blir det återigen fyra högstadieskolor i Åre kommun. Friskoleetableringen innebär att en högstadieskola måste läggas ned. Enligt Leif Nord blir det omöjligt för Åre kommun att behålla både Mörsils och Hallens högstadium.

– Sakerna ställs på sin spets. Vi kan inte ha fyra högstadieskolor i kommunen.

Redan i höst ska delar av den nya skolstrukturen börja gälla. Skolan i Mörsil ska byggas ut med 600 kvadratmeter för att klara att ta emot alla elever från Järpens högstadium som ska läggas ned. Skolnedläggningen ska ge minskade kostnader för kommunen.

Men att planera för en stor högstadieskola i Mörsil är inte lätt nu när ett friskoleföretag vill ta över en stor del av elevunderlaget. Trots det osäkra läget på skolfronten är inte Leif Nord villig att avvakta med högstadieflytten tills dess att Åre kommun får svar från Skolverket om friskolorna.

Enligt Leif Nord skulle ett års uppskjutning innebära att barn- och utbildningsnämnden får stora underskott.

– Vi måste ha med oss Prolympias ansökningar när vi planerar skolfrågorna. Frågan är om vi ska avvakta eller inte. Det kan jag inte svara på nu, vi måste träffa Prolympia för att höra vad de tänkt sig.

Leif Nord påpekar att även om Åre kommun säger nej till friskolor kan Skol - inspektionen ändå ge klartecken. Ett sätt att sätta käppar i hjulen är att se till att de inte får tillgång till befintliga skollokaler som Åre kommuns bostadsbolag äger. Men det är inte ett tillförlitligt vapen.

– De kan ju skaffa andra lokaler själva, säger Leif Nord.

Mer läsning

Annons