Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sommar sätter byggprojektet i Bydalen igång

/
  • Drömmen är en ny stolslift i Bydalen.– Folk kräver stolsliftar, de vill vila benen medan de åker lift, säger Gunnar Sundbaum.Gunnar Sundbaum, Bydalens Fjällanläggningar, hoppas att Åre kommun kan hjälpa till och betala för ett nytt reningsverk.
  • Många påsklovsfirare har anlänt till Bydalen. Men även om det blir fullt i stugorna är turistföretagarna Gunnar Sundbaum och Lasse Sällström inte nöjda. De vill se många fler gäster i Bydalsfjällen.

I Bydalen finns stora planer för att få fart på turismen. Förrutom att flera tusen nya tomter ska byggas ska ett destinationsbolag bildas.
– Det är viktigt att vi möter upp den här utvecklingen, det krävs ju mycket mer än bara nya bäddar, berättar Lasse Sällström på Höglekardalens semesterby som även är majoritetsägare i liftbolaget.

Annons

Det är högsäsong i fjällen och i Bydalen har många påsklovsfirare anlänt. Men även om det blir fullt i stugorna är turistföretagarna Gunnar Sundbaum och Lasse Sällström inte nöjda. De vill se många fler gäster i Bydalsfjällen.

Som ÖP skrivit tidigare har bägge två stora utbyggnadsplaner. Om allt går i lås ska Bydalsfjällens bäddantal femdubblas. Deras planer innefattar bland annat nya fritidshustomter, lägenhetshotell och nya liftar.

börjar den första etappen i det gigantiska byggprojektet som inom några år ska ge 5 000 tusen nya bäddar. Men för att alla planer ska bli verklighet behövs större VA-kapacitet.

vi göra en VA-inventering, berättar Lasse Sällström. Om företagarna går ihop eller om man bygger på två reningsverk är inte klart ännu.

Gunnar Sundbaum, Bydalens Fjällanläggningar, hoppas att Åre kommun kan hjälpa till och betala för infrastruktursatsningen.

– Vi som sysslar med turism ska göra det vi är bra på.

– Det är inte rimligt att vi måste betala fem till sju miljoner kronor för nytt reningsverk när vi skulle kunna satsa pengar på annat som nytt spa som skulle förbättra våra möjligheter att locka hit fler människor.

Ett nytt reningsverk måste föregås av en miljöprövning och tar minst ett år att genomföra.

För att kunna klara en utvecklingssatsning behövs förutom ett reningsverk även ett destinationsbolag, menar Lasse Sällström. Det finns en mängd frågor som måste lösas när lilla Bydalen ska bli en turistmagnet.

– Vi måste fundera på vilka möjligheter vi har att utveckla sommarprodukten, hur vi ska marknadsföra oss och hur vi ska komma upp på en högre servicenivå.

att turistföretagarna har ett stort ansvar att utveckla servicen för dem som väljer att bygga hus i Bydalsfjällen.

– Det är viktigt att vi möter upp den här utvecklingen, det krävs ju mycket mer än bara nya bäddar.

Gunnar Sundbaum, som precis annonserat ut 24 nya lägenheter som ska börja byggas i sommar, märker att efterfrågan på turistboende är stor.

Inom en timme efter annonsen satts in hade fyra stycken lägenheter tingats.

Men samtidigt som han glädjer sig åt investeringsviljan är han medveten om att Bydalens service måste ökas. Drömmen är en ny stolslift.

– Många av de andra skidorterna har ju utvecklats och här har det stått stilla under så lång tid. Folk kräver stolsliftar, de vill vila benen medan de åker lift.

Mer läsning

Annons