Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall arrangerar egen game fair nästa sommar

/
  • Det här området som gjort för en game fair-mässa menar Olle Alexandersson som tidigare ägde och drev Västgårds i Kall. Här ser vi honom med sonen Erik Alexandersson och Egon Wikström.
  • Egon Wikström och Erik Alexandersson ska arrangera en game fair-mässa i Kall som går av stapeln nästa sommar. Responsen har varit överväldigande och initiativtagarna har även fått stöttning av Åre kommuns politiker.
  • Det finns gott om yta på Västgård som ska klara att ta emot utställare, campinggäster och besökare.
  • Bättre plats än det här kan inte finnas för ett game fair, menar initiativtagarna till Västgård Game Fair.
  • Sex generationer Alexandersson har drivit Västgård. Nu är det Erik Alexandersson som driver gården efter pappa Olle. Gården består av boningshuset från 1898 med sina imponerande 750 kvadratmeter samt stora åkerarealer som passar till en friluftsmässa.

Egon Wikström och Erik Alexanderssons beslut att starta ett game fair i Kall har mötts av stående ovationer.
– Jag har fått så många mejl, SMS och samtal så jag vet inte hur jag ska hantera det, säger Wikström som är strålande glad över responsen.

Annons

Beskedet att Fäviken Game Fair, som varje år lockat drygt 20 000 och ibland uppemot 30 000 besökare, lades ner möttes av bestörtning. Jakt- och friluftsintresserade från hela landet har vallfärdat till Fäviken egendomen för att delta i den stora mässan. På senare år har arrangemanget dessutom breddat utbudet genom att locka med populära artister som Tomas Ledin och Jill Jonsson.

– Chocken var tämligen stor när Patrik Brummer kom med beskedet att stänga mässan, säger Egon Wikström som är anställd av Kallbygdens Intresseförening samt ledamot i kommunfullmäktige.

Ganska snart efter beskedet kom idén att starta en egen mässa i Kall. Det som krävs för att klara av ett game fair med uppvisningar, utställare och camping är så klart generösa markytor. När bonden och markägaren Erik Alexandersson, Västgård, utan en sekunds betänketid valde att ställa upp kunde planerna börja ta form.

Västgårds fastighet består av ängar som böljar sig ner mot Kallsjön. Området är lika naturskönt som Fäviken, inklusive utsikten mot Åreskutan, menar Wikström. Även andra markägare är villiga att ställa upp.

– Vi har nästan mer yta än Fäviken, säger han.

Den nya vildmarksmässan har fått namnet Västgård Game Fair. Ett nytt bolag ska bildas där förhoppningsvis även Kallbygdens Intresseförening kan vara med på ett hörn. Och datumet är redan spikat.

– Det blir sista helgen i juli, precis som det brukar vara, säger Wikström.

Att responsen från Kallbor, utställare och intresserade har varit så stort är inspirerande men samtidigt vill Erik Alexandersson hålla nere förväntningarna. Han siktar på att börja i liten skala. Det handlar inte om att skapa en kopia av Fäviken Game Fair.

För Erik Alexandersson, som är sjätte generationens lantbrukare på Västgård, handlar det främst om en framtidssatsning för bygden. På senare tid har man fått uppleva flera bakslag som till exempel nedläggningen av Kall Autolodge.

– Det här kommer bli ett lyft för byn, det är det viktigaste, säger Erik Alexandersson.

Läs även "Olyckligt att man börjar konkurrera", där moderate politikern Leif Nord är kritisk mot att Östersund planerar en egen game fair på samma datum.

Mer läsning

Annons