Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Kom inte hit med den där mängden vindkraft

/

Mats Svensson, Åreföretagarna AB, vädjade till vindkraftsföretagen.
– Jag ber er, kom inte hit med den där mängden vindkraft, sa han när Åre kommun höll en hearring om översiktsplanen.

Annons

Ett 70-tal personer kom till Fjällsätra i går kväll. Harry Westermark, Åre kommuns särskilda utredare, berättade varför fjällområdena är utpekade som olämpliga för vindkraftsparker. Stora hänsyn tas till turism- och rennäringen.

Deltagarna på kvällens möte var under hela kvällen rörande överens om en sak: Att det behövs miljövänlig energi och att vindkraft är bra. Där slutade dock likheterna mellan de två lägren. På ena sidan står de som anser att Åre kommun gör rätt när de vill stoppa vindsnurror i fjällen. Det är främst turistnäringen, rennäringen, markägare samt en del miljövänner som hör hit. På den andra sidan finns i huvudsak markägare och vindkraftsföretagen samt Hushållningssällskapet som är mot de föreslagna restriktionerna. Under kvällen pågick en hård debatt om vad som är bäst. Debatten hettade dock till först när Mats Svensson gick till hård attack mot vindkraftsförespråkarna. Han menade att energibolagen vill tjäna pengar på bekostnad av turismnäringen. Om vindkraftsparker byggs upp i fjällen påverkar turismnäringen i Åre.

den kan hota turismen är nog för att vi ska säga nej.

De arbetstillfällen vindkraften skapar är jämförbart med hur många som jobbar i någon av backrestaurangerna, påpekade han.

Just arbetstillfällen var en fråga som Maggie Mikaelsson, Hushållningssällskapet, tog upp. Hon lyfte fram de pengar som sälllskapet skulle få varje månad om de arrenderade ut marken på Middagsfjället för en planerad vindkraftspark. En miljon per månad i 25 år. Pengarna skulle kunna gå till att utveckla småskalig turism och andra lokala satsningar.

– Alla våra pengar skulle vi använda till att utveckla lokalt.

Hon pekade även på att turismnäringen inte är beroende av Middagsfjället, området används inte till turism.

Mycket av de som sades under kvällen har redan kommit fram i samrådsyttrandena som lämnats in till kommunen. Alla muntliga synpunkter samlas dock in och läggs till handlingarna inför det fortsatta arbetet med planen.

Mer läsning

Annons