Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönen för Åres nya kommunchef väcker protester

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen anser att nye kommunchefens lön är för hög. – 63 000 kronor i månadslön är för mycket när vi samtidigt står inför stora besparingar, säger Anna-Caren Sätherberg.

Annons

Vid ett extra sammanträde i veckan beslutade kommunstyrelsen i Åre kommun att utse Per-Eric Magnusson till ny kommunchef efter Gunnar Hedberg som slutar snart.

Ledamöterna var överens om att Magnusson var den rätte mannen för jobbet. Men Thomas Hägg (S) yrkade att lönen skulle omförhandlas för att undvika alltför stor löneutveckling i kommunen. Enligt Anna-Caren Sätherberg (S) har avgående kommunchef 57 500 i lön i år. Nya chefen får 5 500 kronor mer i månadslön.

– Med tanke på att nuvarande kommunchef hade 53 000 kronor i lön i fjol så är 63 000 kronor för mycket. Vi anser att det var alldeles för högt, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

den nya chefens lön är hög även om man jämför med de andra kommunerna i länet.

– Grejen är att man sätter normen för de andra chefernas löner. Det blir lönedrivande, säger Sätherberg.

Sune Bengtsson (V) anser att det är fel med höga chefslöner när tiderna ser ut som de gör. Med tanke på att Åre kommun måste spara kommande år så bör man även se över lönerna för cheferna, säger han.

Han reserverade sig mot löneavtalet och det gjorde även alla socialdemokrater i kommunstyrelsen.

Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) är förvånad över utspelet. Hon informerade oppositionen innan kommunstyrelsens sammanträde.

– Det här var väl förankrat. Socialdemokraterna sa att det var högt men de sa inte att man inte accepterade lönen.

ledamöter var överens om att Per-Eric Magnusson var den bästa kandidaten. Han var den mest dugliga och mest erfarna personen. Om ledamöterna ville ha han som ny chef så visste alla vad det innebar, han hade sina lönekrav, menar Hellstrand.

– Det var den här lönenivån som fanns.

Eva Hellstrand anser att det i dagsläget inte går att jämföra lönerna mellan kommuncheferna i länet. Löneförhandlingarna är inte klara.

– De nya siffrorna har ingen sett.

Mer läsning

Annons