Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket håller fast vid sitt beslut

Den kommande flytten till asylboendet på Pite Havsbad väcker upprörda känslor i Åre kommun. Något som Anna-Maria Pettersson, enhetschef på Migrationsverket, förstår. Men beslutet står fast.
– Visst kan vi förstå frustrationen att det känns som det blir samma typ av boende, säger hon.

Annons

Flytten för boende på Kallgården i Kall och Åre Continetal Inn till Pite Havsbad sätter i gång nästa vecka. Migrationsverkets enhetschef i Östersund, Anna-Maria Pettersson, vill vara tydlig med att det inte bara är negativa reaktioner bland dem som byter adress.

Arkivbild.

– Det finns både personer som ser fram emot flytten och de som vill stanna kvar. Många boende på Pite Havsbad trivs bra och de har både sjukvård och förskolor på anläggningen. Och det är närmre till en större stad, säger hon.

Sedan Migrationsverkets beslut om att påbörja avvecklingen i länet, har protesterna varit många. Både från Åre kommuns politiker, från skolan och från de volontärer som varit en stor del av integrationen i länet. Att de som flyttar nu hamnar på ett boende där egen matlagning inte är möjlig väcker frustration.

– Visst kan vi förstå frustrationen att det känns som det blir samma typ av boende. Men i det här fallet erbjuder leverantören mat. Det har inte varit ett löfte utan en ambition att i första hand. Att nyttja platser som erbjuder egen matlagning. Men vi kan inte möta det behovet för alla, säger Anna-Maria Pettersson.

Anna-Maria Pettersson, enhetschef på Migrationsverket i Östersund. Arkivbild.

Samma ambition gäller för att ordna boende i närheten av kommunen.

– Det gäller även antalet placeringar i länet. Vår ambition är att kunna placera så många som möjligt i länet men platserna är för få, säger Anna-Maria Pettersson.

Under veckan lyftes även upprörda röster om personliga ägodelar som inte får följa med på bussarna. Cyklar, barnvagnar och mikrovågsugnar är några exempel på saker som måste lämnas. Enligt enhetschefen handlar det om ett begränsat utrymme på bussarna.

– Det är ett dilemma. Det förstår vi. Många väntar på beslut under en väldigt lång tid och hinner bo in sig. Men vi försöker att informera redan från början att man inte kan räkna med att få ta med sig för mycket saker, säger Anna-Maria Pettersson.

Läs även:

Upprörda känslor på Migrationsverket i Järpen: "Vi vill inte flytta till Piteå"

De vill inte vänta – i Åre får kunskapstörstande nyanlända lära sig svenska på rekordtid

Oro bland flyktingarna på Continental Inn: "Jag är mest orolig för mina barn"

Mer läsning

Annons