Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt rörmokaren från Åre som ska övervintra på Antarktis

Magnus Österlund från Åre är en av de utvalda som ska övervintra på en norsk forskningsstation i Antarktis.
– Det blir ett stort äventyr. Jag har aldrig varit så isolerad förut, säger han.

Annons

I november bär det av. Magnus Österlund ska tillsammans med fem andra resa över hela jordklotet till världens sydligaste kontinent. Han ska övervintra på den norska forskningsstationen Troll på Antarktis.

– Det är ingen idé att försöka att föreställa sig hur det kommer att vara. Vi är helt isolerade i nio månader. Det kommer inga transporter. Det är bara vi, säger Magnus Österlund.

Forskningsstationen, som drivs av Norska Polarinstitutet, ligger 280 kilometer från kusten, och är byggd för att klara temperaturer ner mot - 60 grader Celsius. Under sommaren är den bemannad av upp till 40 personer, men när vintern kommer är det bara 6 personer som stannar kvar.

Magnus Österlund kommer att övervintra på den norska forskningsstationen Troll på Antarktis,

En av de sex kommer att var Magnus Österlund, som har fått jobbet som driftstekniker. Det hela började med att en kompis till Magnus sökte tjänsten för tre år sedan. Något som inspirerade honom att göra det samma.

– Jag har ju tittat varje år sedan han sökte. Och nu i år kände jag att det var läge, säger han.

Det är mycket att förbereda. Hemkomsten är planerad till innan jul, nästa år.

– Vi är där totalt i tretton månader. Vi åker dit nu i november under sommarsäsongen, då stationen är fullbemannad. Från och med mars är det bara vi kvar.

Det är en elektriker, en kock, en drifttekniker, en forskningstekniker, en mekaniker och en läkare som stannar kvar. Stationen driver en egen flygbana. Sista planet går i mars, nästa ankomst är i november. Magnus Österlund är inte orolig för att det ska bli långtråkigt. Att driva stationen är ett heltidsjobb och fritiden kommer inte gå åt till att rulla tummarna.

– Det finns tio toppar i närområdet som jag planerar att ta mig upp på. Läkaren som ska med är en flitig klättrare så vi kommer ha att göra, säger han.

Även längdskidorna ska med. Stationen har en egen spårmaskin för den som vill göra av med överskottsenergi. Magnus har även fått tillstånd att packa med ett alldeles speciellt tidsfördriv.

– Jag skeppa ner en motorcykel ner. En gammal Triumph som jag ska renovera. Jag fick precis beskedet att den får komma med. Det kanske blir den första motorcykeln på Antarktis, säger han.

Magnus visar även andra tidsfördriv som han packat ner i Norska Polarinstitutets packlårar.

– Jag ska ta med knivämnen så jag ska göra lite knivar. Jag har gjort med morfar för länge sedan. Det är lite kul att pyssla med. Det tar tid att göra en kniv, säger han.

På en bänk i garaget ligger ett 1000-bitars pussel. Det ska också med.

Hans Triumph kan vara den första motorcykeln på Antarktis.

Känns det som att du ska vara borta länge?

– Ja, ibland. Och ibland inte. Det beror lite på vad man jämför med. Jag har en kompis som jag känt i snart ett år. Det känns som vi alltid har känt varandra och jämfört med det är ett år som en evighet, säger Magnus Österlund.

Innan flygresan mot Antarktis väntar utbildning i Tyskland. Det är en kurs om reningsverket som Magnus ska ansvara för i den dagliga driften på forskningsstationen.

– Vi har haft en annan utbildning på Svalbard. Där klättrade vi is, repellerade och övade på att rädda varandra ur glaciärsprickor, säger han.

Att det ingår i utbildning i isklättring är inte en slump. Stationen ligger nära ismassor som är över 3 kilometer tjocka, och glaciärsprickorna är många. Det finns flera förbudsområden runt stationen där det är stora sprickor.

En annan fara kan vara om någon skadar sig. Läkaren på plats har möjlighet att göra mindre operationer. Det finns kameror och direktkontakt med kirurger i Tromsö. I värsta fall går det att evakuera med flyg.

– Problemet är att de har haft svårt att hitta piloter som vill komma dit och landa under vintersäsong, säger Magnus Österlund.

– Jag har försökt att lägga pusslet förut, men blev aldrig klar. Nu kanske det händer, säger Magnus Österlund.

7 november är det avresa. Innan dess är det mycket som ska hinnas med. Framförallt att umgås med familj och vänner.

– Det jag kommer att sakna mest är mina nära och kära, säger Magnus Österlund.

Han är född och uppvuxen i Gävle. För snart fem år sedan bar flyttlasset av till Åre.

– Jag var less. Jag hade jobbat som rörmokare i Gävle i tio år. Tänkte att jag skulle testa livet här uppe, så jag sa upp mig och åkte hit och hälsade på brorsan. Och så blev jag kvar, säger han.

Sedan flytten har Magnus drivit eget företag. På sidan om jobbet har han byggt på sitt hus. Ett hus som han precis har kunnat flytta in i, bara några veckor innan avfärd.

– Nu känner jag att jag vill göra något nytt. Någonting som inte så många andra har gjort, säger han.

Förväntningarna har Magnus försökt att hålla på en kontrollerad nivå.

– Jag försöker att inte ta reda på för mycket. För då kanske det inte blir som man förväntar sig. Det är bättre att bara låta det bli vad det blir, säger han.

När Magnus och hans medarbetare anländer till forskningsstationen kommer de att byta av fjolårets övervintrare. Magnus Österlund berättar att han fått tips om att inte vara för entusiastisk runt dem.

– Det jag har hört är att de ofta är väldigt tillbakadragna och inte så pratglada första veckorna. Det har varit tyst och lugnt på stationen i nio månader, så kommer vi och är nyfikna och vill fråga om allt, säger han.

Vad är det som lockar dig till Antarktis?

– Det är äventyret.

– Det jag kommer att sakna mest är mina  nära och kära, säger Magnus Österlund.

Två packlårar från Norska Polarinstitutet och en motorcykel. Det är vad Magnus tar med sig till Antarktis.

Huset har han byggt på i två år. – Det känns lite konstigt att lämna utan att hinna bo här ordentligt, säger Magnus Österlund.

Fakta om forskningsstationen Troll

¤ Drivs av Norsk Polarinstitut

¤ Ligger i Drottning Mouds land (S 7201°, E 0232°), 235 kilometer från kusten

¤ Avståndet till sydpolen är cirka 2 000 kilometer

¤ Närmast belägna forskningsstation, sydafrikanska stationen SANAE, ligger 280 kilometer bort

¤ Stationen tål temperaturer ned till - 60° C och vindhastigheter upp till 60 meter i sekunden

¤ Första byggnaden uppfördes sommarsäsongen 1989/1990

¤ Helårsdrift sedan 2005. Sex personer övervintrar varje år.

Mer läsning

Annons