Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikkollektivet med medborgarlön kommer till Åre

/

Popmusikkollektivet som bor i ett 1700-tals hus och avlönar sig själva med medborgarlöner - nu kommer Den svenska björnstammen till Åre.

Annons

Musikkollektivet svenska björnstammen består av sju medlemmar och huserar på en gård strax utanför Norrköping i ett 1700-talshus som de hyr av kommunen. Där har de skapat sig en egen värld och ägnar dagarna åt bildkonst, ljudinstallationer, serietecknande och film, som de beskriver på sin hemsida. Genombrottet kom 2011 med albumet "Ett fel närmare rätt" och hiten "Vart jag mig i världen vänder". Uppföljaren "I förhållande till" befäste de sin position på den svenska musikscenen och 2015 släpptes deras tredje album ”Country” - nu på eget skivbolag.

Vad är det som är så bra med att bo i ett musikkollektiv?

– Genom att samarbeta kan man tillgodogöra sig fördelar som att dela på saker. Man kan låna instrument av varandra. Man kan också låna mat, kläder, möbler och Kims låga stövlar. Vi har inte spelar på tre veckor, så har fått vila upp oss och ser nu fram mot att få ses och spela ihop igen, säger Klas i Den svenska björnstammen

Varför har ni medborgarlön?

– Det är ingen medborgar lön. Vi får lika mycket lön. Vilket är bra för att det inte väcker avund hos någon. Det innebär också att man får lön även om man inte går till jobbet. Tanken med det är att man går till jobbet för att man är sugen och inte för att man måste. Medborgarlön verkar bra i sig, men det är något staten får styra upp.

Kim som fortfarande är i Norrköping hälsar:

– Jag har repat extra idag, så det kommer låta extra bra på torsdag.

Den svenska björnstammen spelar på Bygget torsdag 28 januari.

Läs mer:

Studentveckor i Åre - Petter och Matoma spelar

Bygget släpper många tunga namn – se listan på artisterna som kommer till Åre

Ultimata guiden till Åres pjäxdans

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons