Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen larmade för sent

Den innehöll rödlistade arter och död ved. Nu är granskogen Tjäderflon nedhuggen.
– Jag är ledsen, men varför kunde inte Naturskyddsföreningen ha hört av sig, säger markägaren Börje Folkesson.

Annons

Börje Folkesson äger mark vid Torröedet i norra delen av Åre kommun. För några veckor sedan läste han i ÖP om att hans skog Tjäderflon hade upptäckts av Naturskyddsföreningen. Den var ett exempel på en ”mycket fin grannaturskog belägen mitt i ett myrmarksområde”. 44 fynd av 15 olika rödlistade arter hade hittats vid inventering som föreningen hade utfört. Nu fanns Tjäderflon på en lista över 48 skyddsvärda men hotade skogar i länet. De var alla så kallade avverkningsanmälda och därmed hotade.

Börje Folkesson insåg att det var för sent. SCA som han hade sålt virket till hade redan hunnit avverka. Skogen var borta.

– Jag är besviken om jag har gjort fel, men jag är också besviken på Naturskyddsföreningen. Jag tycker det är dåligt av dem att inte höra av sig, säger han.

Börje Folkesson sålde sina träd till SCA som utförde avverkningen. Eftersom skogen kallas svårföryngrad krävdes tillstånd av Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen ansåg inte att det behövdes något fältbesök. Skogen var inte inventerad av Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen.

– Jag hade inga indikationer på att det var något särskilt med skogen, säger Peter Newman i Järpen. Att det finns rödlistade arter räcker inte i sig för att det ska vara en nyckelbiotop, men om det finns död ved luktar det nyckelbiotop.

Han menar att Skogsstyrelsen borde ha gjort ett fältbesök, men att det saknas resurser. Samhället prioriterar inte sådana granskningar, menar han.

– Och SCA har också kunskaper och det är de som har skickat in avverkningsanmälan, säger han.

SCA:s Magnus Graaf som gick igenom skogen före avverkningen säger att han inte hittade några särskilda arter som tydde på skyddsvärd skog.

– Jag reagerade inte och då fingranskar man inte om man inte hittar något, säger han. I gammal skog finns det signalarter lite över allt. Naturskyddsföreningens skogshandläggare Malin Sahlin menar att det inte är ideellas uppgift att hitta höga naturvärden och att SCA har en policy att följa.

– Men det är jättesynd av vi inte kontaktade markägaren om det hade kunnat rädda skogen, men vi visste inte vem det var. Nu ska vi följa upp vad som har hänt med de här skogarna eftersom vi tar till oss det som har hänt.

Mer läsning

Annons