Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny app för fjällsäkerhet

Digitala färdmeddelanden är en del av Fjällsäkerhetsrådets nyheter i vinter. Genom att rita in sin planerade färdväg direkt i en app kan man informera nära och kära, samt underlätta för fjällräddningen.

Annons

Det nya året för med sig nyheter inom fjällsäkerhet. I februari drar Fjällsäkerhetsrådet i gång en ny app med färdmeddelandet i fokus.

– Med appen ska man kunna skapa ett digitalt färdmeddelande där man anger vart man ska, planerad ankomsttid och ritar in sin planerade färdväg direkt på en fjällkarta i telefonen. Det går även att göra check-points, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet, Naturvårdsverket.

Genom att rita in sin planerade färdväg direkt i en app kan man informera nära och kära, samt underlätta för fjällräddningen.

Färdmeddelandet sparas och kan även skickas som en länk till familj och vänner. Informationen som finns i appen är tillgänglig för polis och fjällräddare ifall något händer.

Läs även; Lavinprognoser ska öka fjällsäkerheten

– Kommer en person inte tillbaka på utsatt tid kan polisen regionledningscentral få tillgång till färdmeddelandet. Det fungerar inte som en automatisk räddning om något går fel men det är viktig information som kan underlätta sökinsatser, säger Per-Olov Wikberg.

Digitala hjälpmedel kan underlätta för säkerheten för den som vistas på fjället enligt Per-Olov Wikberg. Ett exempel är de lavinprognoser som infördes förra vintern.

Att helt lita på digitala hjälpmedel när det kommer till fjällsäkerhet är inte något som Fjällsäkerhetsrådet rekommenderar.

– Man kan inte bara lita på sin telefon utan vi hänvisar alltid till att ha med karta och kompass. Men ett färdmeddelande som är sparat kommer ju alltid att finnas tillgängligt, även om batteriet eller mottagningen krånglar, säger Per-Olov Wikberg.

Läs även:

Bröderna Regnér från Östersund: "Vi gillar enkel och lattjig skidåkning"

Han ska få techbolagen att blomstra i Åre - möt Andreas Eriksson: ”Blir en smältdegel för teknik och kreativitet”

Tjejskida communityutvecklas i Åre

Mer läsning

Annons