Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt centrum för techbolag i Åre : "Åreskutan skapar unika förutsättningar"

Åre tar ett kliv fram i den svenska techbranschen. Med hjälp av ett nytt centrum, en startup hub, kan startupföretag få tillgång till nätverk, finansiärer och en social gemenskap.
– Tiden är mogen att göra detta, säger Andreas Eriksson, projektledare och medgrundare av House Be.

Annons

Med företag som Spotify, Klarna och Minecraftutvecklaren Mojang har Sverige satt sitt namn på techbolagskartan och mängder med bolag har startats i landet under de senaste åren. Nu kommer startupscenen även till Åre.

Efter årskiftet öppnar House Be upp dörrarna för sin startup-hub. Ett koncept som bygger på att techföretag hyr in sig på en kontorsyta eller flexibel arbetsplats för att kunna skapa nätverk och samarbeten i en likasinnad miljö. Lite som ett centrum för entreprenörer och innovatörer inom en specifik bransch.

– Vi vill visa att det går att kombinera att arbeta med startupbolag samtidigt som man har den livsstilen som erbjuds i en skidort som Åre, säger Andreas Eriksson, projektledare och medgrundare av House Be.

Att kombinationen fungerar är Andreas Eriksson ett levande bevis på. Han är en IT-entreprenör som beskrivs som ett digitalt affärsess, något han lyckats med utan att bo i en storstad.

– Jag har bott här i tio år och jobbat på distans. Det har gått jättebra att jobba inom techbranschen härifrån. Det är det flera som gör och många tycker att det är ett bra liv, säger han.

Andreas Eriksson flyttade till Åre för att bland annat han nära till skidåkningen. Han är en IT-entreprenör som beskrivs som ett digitalt affärsess.

Idén till House Be har växt fram under en alldeles speciell fikarast.

– Vi är ett gäng som träffas och dricker kaffe på måndagar här i Åre. Alla jobbar inom olika teknikbolag. Det ända som saknades var ett klubbhus, säger Andreas Eriksson.

Diös hoppade genast på idén och i samarbete med Ulrika Viklund, tidigare internationell tillväxtchef på Spotify, nu medgrundare och vd för filmtjänsten Plejmo och Fredrik Viklund, strateg och IT project lead på Plantagen grundade Andreas Eriksson House Be.

– Åre har under en lång tid lockat till sig entreprenörer och innovation, vilket nu möjliggörs på ytterligare en nivå genom House Be, säger Malin Runberg, affärsområdeschef Jämtland, Diös Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Lokalerna ligger vägg i vägg med den nya polisstationen, i höjd med Åre hälsocentral, och det är 20 olika techföretag som är med från start. Både lokala och nyinflyttade förmågor finns representerade i medlemsskaran. Några exempel är Wide Ideas, Zero Parallax, Refunder och Pierce.

– Vårt mål är att kunna erbjuda en miljö som inte bara inspirerar utan kan blir till nytta för de olika medlemmarna. Vi vill få företag att bli nästa stora techlansering, säger Andreas Eriksson.

Enligt honom är det stora fördelar med att utveckla techscenen i Åre.

– Vi vill ju locka hit fler bolag. Ge förutsättningar för att starta nya företag och fler arbetstillfällen.

Kan Åre bli Sveriges motsvarighet till Silicon Valley?

– Nja, snarare Boulder i Colorado. Vi har unika förutsättningar här för dem som har en passion för sitt jobb och en passion för en viss livsstil. Det går ju inte att bygga Åreskutan någon annanstans, säger Andreas Eriksson.

Lokalen, som stått tom i flera år, kommer stå färdigrenoverade vid årsskiftet. 20 olika techföretag är med från start. Några exempel är Wide Ideas, Zero Parallax, Refunder och Pierce.

---

Fakta:

Startup - En “startup” är ett innovativt, nystartat företag som är designat för snabb tillväxt.

Silicon Valley - Silicon Valley är ett av världens största IT-centra med flera tusen dataföretag från San Jose i söder till San Francisco i norr. Många av världens främsta talanger inom branschen samlas tillsammans med nya företag, liksom väletablerade IT-jättar och riskkapitalister.

Läs även:

Stor kaffekedja öppnar i Åre

Stort hemlighetsmakeri när polisen bygger nya lokaler

Mer läsning

Annons