Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnar får inte vara Lucia

/
  • Så här ser Duveds skolas Lucia ut om eleverna får bestämma. Men rektorn stoppar Ragnar Ark, 15 år, från att bli skolans Lucia.
  • Isabelle Aguirre och Ella Wiesner berättar att ingen av tjejerna i nian eller åttan ville vara Lucia. Eftersom rektorn sagt nej till att låta Ragnar Ark är det osäkert om det blir något Luicafirande i år.
  • Eleverna protesterar mot rektorns beslut att Lucia bara kan vara en tjej. Här ser vi Isabell Aguirre, Ragnar Ark, Erik Davies och Isabelle Aguirre.

Elever i årskurs nio i Duveds skola kräver att Ragnar Ark ska få vara Lucia. Men rektorn sätter stopp.
– Det ska vara en tjej. Vi ska följa traditionen.

Annons

Varje år brukar årskurs nio på Duveds skola utse en Lucia. I år var det ingen av tjejerna som ville ikläda sig rollen som ljusets drottning men det ville en av killarna. Han heter Ragnar Ark och är 15 år.

– Jag tänkte att jag skulle passa, säger han.

Det tyckte de andra eleverna också och valde honom. Men rektorn gillade inte tilltaget.

– Han tycker att det av tradition ska vara en tjej. Men det tycker inte jag, säger Erik Davies.

Eleverna i nian är upprörda över skolans agerande. De kan inte förstå resonemanget att det måste var en kvinnlig Lucia.Det är den person som är bäst lämpad som ska få ta på sig ljuskronan och den vita särken.

– Man ska välja en person som är snäll, vänlig och glad, menar Ella Wiesner.

– Av tradition ska det ju vara en tjej. Men en tjej kan ju vara jultomte så varför kan inte en kille vara Lucia, säger Erik Davies.

Han berättar att det är eleverna själva som brukar få bestämma hur firandet ska gå till. Att rektorn utan diskussion stoppar ett demokratiskt beslut är fel.

– Kanske rektorn och de andra tror att vi ska vara oseriösa och försöker skoja till det men så är det inte. Vi ska ha ett Luciatåg som vi alltid har haft, säger Erik Davies.

Rektorn Börje Kristiansson vill helst inte kommentera ärendet. Det enda han har att säga till ÖP är att hans beslut står fast.

– Det ska vara en tjej. Vi ska följa traditionen.

Eftersom eleverna vägrar att välja en annan än Ragnar Ark så är risken stor att det inte blir något Luciatåg på Duveds skola i år.

– Jag vet inte vad som händer, säger Ragnar Ark som hoppas att rektorn ska ändra åsikt.

Läs mer:

Ledare: Går världen sönder om Ragnar är Lucia?

Nolervik: "Låt Ragnar vara Lucia!"

Politiker stödjer Ragnar

Det säger skolverket om en man som Lucia

---

Efterlysning: Har du bild på en kille som varit Lucia på din skola? Mejla bilden till 72063@op.se - skriv vilket år det var och vilken skola.

Mer läsning