Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn om avskedade läraren:

Rektorn försvarar beslutet att avskeda en lärare som kastade ut en elev med våld från skolan.
– Det var en solklar kränkning, säger han.

Annons

ÖP skrev i onsdags om händelsen som inträffade på en högstadieskola i Åre kommun. En lärare tappade besinningen när en elev sa åt honom flera gånger att hålla käften. Läraren tog tag i eleven och drog och knuffade honom ut från skolan.
Versionerna går isär om hur mycket våld som användes, men efteråt hade läraren ett brutet finger och eleven en skadad handled.
Elever och föräldrar på skolan har upprörts över att läraren avskedades omedelbart, innan polisen hunnit utreda händelsen.
Men rektorn anser att beslutet var välgrundat.
– Annars hade vi aldrig gjort det. Jag har pratat med både vuxna och elever som såg vad som hände. Att bli släpad genom korridoren i allas åsyn är kränkande och förnedrande.
– Vi kan aldrig acceptera att lärare tar till våld. Skolan måste vara ett föredöme. Vårt redskap är språket. Vi måste använda orden för att lösa konflikter, klarar vi inte det måste vi ringa polisen.
Rektorn säger att han förankrat beslutet att avskeda läraren med personalavdelningen. En obehörig lärarvikarie som visar sig vara olämplig för jobbet ska inte vara kvar. Så har skolan tolkat reglerna.
– Det är svårt att jobba med barn och ungdomar. Mycket hänger på den kunskap som man får med utbildningen, säger rektorn.

Mer läsning

Annons