Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riddarspel från länet på kronprinsessans bröllop

/
  • Jamtlandicum får arrangera ett riddarspel till kronprinsessans bröllop.
  • Alma Kjellström brukar följa med sina föräldrar på riddarspel. Då får hon klä sig i prinsesskläder.
  • – Vi har uppträtt för 300 000 åskådare, vi har rutin, menar Maria Kjellström som är en av 30 medlemmar i riddarspelsföreningen Jamtlandicum.
  • Att arrangera riddarspel när alla blickar riktar sig mot Stockholm och prinsessbröllop kan ge Jamtlandicum ökade chanser att få bra sponsorer. Drömmen är att skapa en riddar­akademi och göra Järpen till en riddarby, menar Maria Kjellström.

Det blir Jamtlandicum från Järpen som får arrangera riddarspel under festdagarna när kronprinsessan Victoria gifter sig.

Annons

När Maria Kjellström i Järpen fick höra att Victoria och Daniel ska gifta sig kontaktade hon genast Livrustkammaren. Jamtlandicum, som är en ideell förening i Järpen, har samarbetat med museet och ordnat riddarskolor.

– Jag kontaktade våra kompisar på Livrustkammaren som är ett museum under slottet. I samband med bröllopen vill man ordna en folkfest och vad jag förstår är det Livrustkammaren som tar ansvar för det.

Maria Kjellström tvekade inte när de fick ett positivt gensvar. Nästa vecka ska föreningen träffa museet och diskutera detaljerna kring hur riddarspelen ska ordnas.

– Vi får en lagom utmaning utifrån våra erfarenheter. Vi har uppträtt för sammanlagt 300 000 åskådare.

10-års jubileum i år och har gjort 300 tornerspel i Sverige och utomlands. Bland annat har de uppträtt för norska drottningen och kungen vid Olavsfestdagarna. Om kronprinsessan och Daniel ska se riddarspelet är inte klart. I alla fall har inte Maria Kjellström fått några sådana besked.

Riddarföreningen har 30 aktiva medlemmar, åtta hästar och 100 vapen i sin samling. De arrangerar inte bara tornerspel utan även pilbågs- och fäktningstävlingar, samt gycklaruppvisningar. Riddarspelen avslutas alltid med ett gästabud.

– Vi plockar in riddare från hela Europa. Vi plockar de bästa och vi har bra riddare själva.

gäller inte bara själva uppvisningarna. Det är alltid fritt inträde, besökarna får istället lämna frivilliga bidrag som oavkortat går till välgörenhet.

– Det är vårt sätt att tolka den moderna ridderligheten. Riddare ska ju skydda de svaga så pengarna ska gå till äldre eller yngre.

Under festdagarna i Stockholm är det tänkt att bidragen ska gå till någon av kronprinsessans fonder som stöttar barn.

Jamtlandicum börja hårdträna inför nästa sommar. Nya kläder ska sys upp och programmet ska spikas. Än så länge vet inte Maria om det handlar om en dags arrangemang eller om det blir fler. Platsen är dock klar- Riddarholmen ska stå som arena.

Mer läsning

Annons