Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill Skistar att Årebjörnens nya centrum ska se ut

/
  • Nedanför och bredvid vägen finns skidområdet i Årebjörnen.
  • Utbyggnadstakten i Årebjörnen är fortsatt stor. Det nya fritidshusområdet Sadeln ska ge 3 700 nya bäddar när det är färdigbyggt. Hittills har cirka 700 bäddar byggts. Nu måste Skistar se över hur Årebjörnens centrum ska utformas för att klara allt fler besökare.
  • Skistar vill att Årebjörnen ska få en ny utformning. Området växer explosionsartat och vid högsäsong är trycket väldigt hårt. Skistar vill frigöra mer ytor för skidåkning, ha bilfritt torg och samla parkeringarna västerut samt i garage under de nya husen som ska byggas. Här ser vi Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar i Åre.
  • Skistar är inte nöjd med att vägen går genom skidområdet. Genom att flytta eller gräva ner vägen frigörs ytor för skidåkning.
  • Skidåkningen skulle bli mer lättillgänglig om man slapp vägen som dragits rakt över skidområdet. Skistar skissar på hur man kan göra för att frigöra mer ytor vid Årebjörnen.
  • Här vid vägbron finns en naturligt utformad gryta som är perfekt för ett skidcentrum. Här vill Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Åre, att ett modernt skidcentrum byggs med allt från nya rullskidband för barnen till ny stolslift för att slippa släpliftarna.

Ett bilfritt torg med butiker, restauranger och nära till skidåkning. Så vill Skistar att Årebjörnens nya bykärna ska se ut. Allt är så länge på planeringsstadiet.
– Det växer upp en helt ny by i Åresadeln som medger 3 750 bäddar. Det ställer högre krav på centrum, säger Niclas Sjögren Berg.

Annons

Det senaste decenniet har Årebjörnen vuxit i explosionsartad takt. Trots att området fått två helt nya stugområden, ett i västra och ett i östra delen, har centrum och dess utbud inte förändrats nämnvärt.

– Området har ett relativt bra utbud men det behöver bli bättre, säger destinationschefen Niclas Sjögren Berg.

Under jul- och sportlovsveckorna ökar trycket och trängseln blir stor. Speciellt om det är lite snö och turisterna måste använda bilen i stället för skidorna när de vill vara i centrum.

Skistar är inte nöjda med detta och har tillsammans med Björnberget Fastighetsbolag skissat på en ny utformning. Nu har planerna kommit så långt att det är dags för ett samråd för planprogrammet. När planprogrammet är klart ska en ny detaljplan utvecklas.

Än så länge finns inga färdiga förslag men Niclas Sjögren Berg har så klart en uppfattning om hur området ska byggas så att besökarna ska trivas bättre.

Men för att över huvud taget kunna göra något måste vägen, som skär genom skidområdet, tas bort. Det finns i dagsläget två tänkbara alternativ:

• Att dra vägen på den södra sidan, alltså ner mot Skidcenter Årebjörnen, vilket frigör stora ytor vid Vargenliftens och Lokattsliftens dalstationer.

• Att vägen grävs ner i en kulvert. Men det här innebär en betydligt svårare process.

Eftersom området nere vid Vargenliften bildar en naturlig gryta blir det en perfekt yta för skidcentrum. Här kan Skistar planera in allt från nya rullskidband och en ny sittlift som kan ersätta gamla släpliftar.

Allt handlar om att skapa nya förutsättningar.

– Det vi upplever som problem i dag ska vi försöka bygga bort. Vi vill frigöra ytor för skidåkning, säger Niclas Sjögren Berg.

Skistar vill att parkeringarna ska placeras i den västra delen som sluttar ner mot Årebjörnen. Skidåkarna skulle därmed kunna parkera bilen och kliva på skidorna och sedan glida ner mot skidliften. Parkeringar ska även byggas i garage i de nya husen som ska ge nya bäddar, handel och service samt bilfritt torg. Det ska finnas allt från skiduthyrning, butiker och restauranger. Men även dagligvaruhandel.

Eftersom projektet än så länge är i sin linda måste man räkna med att det kan ta flera år innan skidorten har ett nytt utseende.

– Det har förmodligen påbörjats inom fem år men det har förmodligen inte slutförts inom tio år, säger Niclas Sjögren Berg.

Åre kommun håller med om att tillväxten i Årebjörnen ställer nya krav på service och skidåkning. Men flera utredningar krävs, bland annat en väg- och bullerutredning, en översiktlig geoteknisk utredning. Dessutom krävs en miljökonsekvensbeskrivning.

Se också: Nya lägenheter i toppläge ska ge snurr i byn

Mer läsning

Annons