Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkare drogs med i hundra meter bred lavin i Åre

Klockan 10:30 larmades polisen om att en lavin lösts ut av en skidåkare på Åreskutan. Dålig sikt rådde vid området för lavinen som uppskattas vara hundra meter bred.

Annons

På Lillskutan har en person löst ut- och dragits med i en lavin men är enligt polisen oskadd. Enligt uppgift har ingen fler drabbats, men ytterligare två personer har enligt ammälaren vistats i området då lavinen gick. Pistörer har skickats till platsen och fjällräddning har larmats. Resurser från polisen är också på väg.

TV: Lavintekniker Mårten Johansson berättar om olycksplatsen

Dagens lavinfara bedöms som "måttlig" vilket motsvarar nivå två på den femgradiga skalan. Men enligt de allmänna råden på lavinprognoser.se är delar av terrängen att anse som "farlig". Den som vistas i brant terräng uppmanas att vara extra försiktig.

Läs även: Hög lavinfara i Jämtlandsfjällen – risk för stora laviner

Mitt i bilden syns Lillskutan sett från E14.

Uppdatering 11:30

Polisens första enhet är framme tillsammans med åtta fjällräddare och liftbolaget Skistars pistörer.

– Än har vi inga tecken på att läget har förändrats men vi laddar på med resurser, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisregion nord.

Uppdatering 14:10

Klockan 12:08 avslutas räddningsinsatsen. Sökinsatsen kunde i ett tidigt skede genomföras med hjälp av civil fjällräddare med hund. Sök med lavinsond genomfördes även och till slut kunde räddningspersonalen konstatera att ingen fanns kvar i rasmassorna. De två personerna som inledningsvis uppgavs ha funnit sig i närheten hade tagit en annan väg och inte hamnat i lavinen.

Foto: Skärmavbild

Mer läsning