Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidnyheten som gör att du slipper valla

/
  • Markus Lindström och Mikael Kallström visar skidmodeller med stighudar på Skidcenter Åre Björnen.
  • I år har de flesta längdskidstillverkare egna modeller med stighudar. Det är den största nyheten på den vallningsfria fronten på länge!

Glöm vallningsfritt och tejp. Det senaste är vallningsfria skidor med stighudar.

Annons

– För två år sedan kom Atomic med en skida och förra året kom Salomon med en. I år har alla tillverkare vallningsfria skidor med stighudar, säger Mikael Kallström på Skidcenter Åre Björnen.

Den största skidnyheten på länge enligt personalen på Skidcenter är klassiska längdskidor med stighudar under fästzonen. Att ha stighudar på längdskidor är i sig inget nytt, men den här gången är skillnaden att det de sitter på längdskidor med riktiga spann. Det är också de som skiljer dem mot vallningsfria längdskidor med fjäll. De nya skidorna har också tävlingsbelag med bra glid. Stighuden ligger bara i snön när skidåkaren trampar ned skidan, så det blir ännu viktare att spannet på skidan är rätt för åkaren.

– Det är inte riktiga raceskidor, men det går att åka Vasaloppet, säger Markus Lindström som även berättar att en åkare slutat på 130:e plats i Vasaloppet med längdskidor med stighudar.

Vem passar den här typen av skidor?

– Alla motionärer! Från nybörjare till avancerade åkare som vill ha det bekvämt och vallningsfritt, säger Markus Lindström.

Skidorna går att använda i alla fören, kanske är de mest användbara vid svårvallade förhållanden som vid nollgradigt och nysnö. Vid kallare temperaturen än -15 går de lite trögt och kärvt.

– Det bästa med de vallningsfria skidorna är att de går att åka med i alla förhållanden, och att man kan lägga mer tid på åkandet än på vallandet, säger Markus Lindström.

Prismässigt ligger de på ungefär samma nivå som motsvarande längdskidor utan stighudar.

– De kan vara praktiska för dem som bor i lägenhet och inte har någonstans att valla, många har den också som extrapar att använda när det är jobbigt före eller när man är ute på resa och slipper ta med vallagrejor, säger Markus Lindström.

Hur är det med hållbarheten och går det att byta ut stighudarna?

– Ja stighudarna går att byta ut. Hållbarheten beror självklart på hur mycket du åker, men de har bra slitstyrka, vi har hyrskidor som gått ett par säsonger och håller fint, säger Mikael Kallström.

Extra stighudar kostar ungefär 300 kronor. På de flesta skidmodellerna ska stighudarna sitta på tills man byter ut dem, men på Atomics modeller så är hudarna fästa med magneter och det finns två typer av hudar, en finare och en grövre att alternera mellan beroende på före.

Läs mer:

Följ med till Lillåstugan - en pärla mellan fjällen

Bygget släpper många tunga namn – se listan på artisterna som kommer till Åre

Ultimata guiden till Åres pjäxdans

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons